Francuscy producenci, handlowcy i przetwórcy przyjęli nową klasyfikację pszenicy miękkiej. Wprowadzenie norm będzie dobrowolne i ma obowiązywać od 1 lipca.
Francuscy producenci, handlowcy i przetwórcy przyjęli nową klasyfikację pszenicy miękkiej. Wprowadzenie norm będzie dobrowolne i ma obowiązywać od 1 lipca.
Jak informuje FAMMU/FAPA pięć klas dla tego gatunku zboża wyodrębniono przede wszystkim biorąc pod uwagę podstawowe parametry jakościowe: zawartość białka, ciężar właściwy i liczbę opadania Hagberga.
I tak dla przykładu pszenica klasy Premium (A1) ma charakteryzować się min. 11,5 proc. zawartością białka, ciężarem właściwym min. 77 kg/hl oraz liczbą opadania Hagberga - min. 240 s. Klasa Superior (A2) to zboże o zawartości białka co najmniej 11 proc., ciężarze właściwym min. 76 kg/hl i liczbie opadania - min. 220 s. Klasa Medium (A3) to natomiast ziarno o zawartości protein min. 10,5 proc. i liczbie opadania min. 170 s, nie ma określonego ciężaru właściwego.
Jakość francuskiej pszenicy z tegorocznych zbiorów pozostawiała wiele do życzenia z powodów obfitych opadów deszczu. Średnia zawartość białka w ziarnie wynosi 11,1 proc., a tak źle nie było co najmniej od 2009 roku.
Średni ciężar właściwy to 76,3 kg/hl wobec 77,6 kg/hl w 2013 roku. Tylko w przypadku 45 proc. ziarna z tegorocznej produkcji liczba opadania osiągnęła poziom 220 s w porównaniu do 99 proc. w poprzednim roku.