Syngenta przeszkoliła prawie 5 mln rolników na całym świecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-04-2015,8:05 Aktualizacja: 03-04-2015,8:37
A A A

Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia bezpieczeństwa zapewniając profesjonalne szkolenia milionom rolników na całym świecie.

Szkolenia, które prowadzi Syngenta, realizują jedno z sześciu zobowiązań ogłoszonych przez koncern w ramach inicjatywy The Good Growth Plan w 2013 roku. To właśnie wtedy firma zadeklarowała przeszkolenie do 2020 roku 20 mln rolników w zakresie bezpieczeństwa pracy w rolnictwie i właściwego stosowania środków ochrony roślin.

Podczas pierwszych dwunastu miesięcy wdrażania inicjatywy Syngenta dotarła z programem szkoleniowym do 4,7 mln rolników, z których 74 proc. to właściciele niewielkich gospodarstw. Firma przeszkoliła także kilka tysięcy rolników z Polski w ramach projektu Rolnictwo Odpowiedzialne.

Dlaczego szkolenia są tak ważne? Budują świadomość na temat potencjalnych zagrożeń i ułatwiają rolnikom uniknąć sytuacji niebezpiecznych dla zdrowia podczas pracy na roli.

Edukacja rolników pozwala także chronić środowisko naturalne, czyli owady zapylające oraz rzeki i strumienie w pobliżu pól. Bezpiecznie stosowanie środków ochrony roślin oznacza również, że żywność
wyprodukowana przez rolników jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów.

– Nowe technologie zmieniły oblicze rolnictwa, ale korzystanie z nich wymaga wiedzy, doświadczenia i umiejętności. Dlatego szkolimy rolników, jak stosować nowoczesne środki, by chronić zdrowie ludzi, dbać o środowisko naturalne i zapewnić bezpieczeństwo żywności dostarczanej przez gospodarstwa – mówi Izabela Wawerek, dyrektor ds. korporacyjnych w Syngenta Polska i koordynator programu Rolnictwo Odpowiedzialne, który firma prowadzi w Polsce.

Poleć
Udostępnij