Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Duńczycy stawiają na tucz. Czy to zagrożenie dla polskich producentów?
Liczba duńskich prosiąt, które przyjeżdżają do Polski w celu ich tuczu, maleje. Danish Crown zamierza namawiać tamtejszych rolników na zamykanie cykli produkcyjnych. – W Danii ze...
więcejTuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
Warchlaki, które trafiają na tucz w wieku około 12 tygodni i wadze powyżej 30 kg, teoretycznie nie powinny przysporzyć problemów swojemu właścicielowi. Warchlaki nie są zazwyczaj...
więcejWieprzowina odnotowała największy wzrost ceny rok do roku
Wskaźnik cen mięsa FAO w 2019 r. wyniósł średnio 175,8 punktu. Tym samym wieprzowina odnotowała największy wzrost rok do roku. Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu...
więcejSprawdź aktualną cenę warchlaków obowiązującą w Europie
Cena warchlaków w Danii odnotowana w minionym tygodniu wzrosła o 25 koron duńskich (DKK) we wszystkich grupach zdrowotnych. Z kolei w Niemczech ich notowania pozostały bez zmian. ...
więcejCeny żywca wzrosły, ale sytuacja na rynku jest niepewna
Notowania tuczników na dużej giełdzie w Niemczech wzrosły. Wpłynęło to na zwiększenie cen w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Cena tuczników opublikowana 13 listopada na...
więcejSprawdź aktualne ceny warchlaków w Europie
Ceny warchlaków w Danii i Niemczech w ostatnich tygodniach pozostawały bez większych zmian. W najnowszych notowaniach zwierzęta oferowane przez Duńczyków podrożały. ...
więcejTuczniki kolejny raz są tańsze
Producenci trzody chlewnej coraz bardziej narzekają na trudną sytuację na rynku wieprzowiny. Po ubiegłotygodniowym spadku cen tuczników w Niemczech o 3 centy nadeszły kolejne obniżki. ...
więcejSezonowy wzrost spożycia wieprzowiny nie wpłynął na jej cenę
Spożycie wieprzowiny związane z rozpoczęciem sezonu grillowgo wzrosło, ale nie odbiło się to na jej cenie. Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem. Ceny żywca wieprzowego w UE w...
więcejProdukcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie
Komisja Europejska przewiduje spadek produkcji wieprzowiny w krajach Wspólnoty w bieżącym roku o 0,3 proc. Do tej pory liczba wszystkich zwierząt do tuczu spadła w stosunku do ubiegłego roku...
więcejTucz bez antybiotyków
Wieprzowina jest produkowana bez antybiotyków na niektórych fermach w Danii. Wyniki są tak zachęcające, że również w Holandii zostanie wprowadzony tucz bez zastosowania...
więcejProducenci prosiąt powinni być traktowani priorytetowo
Producenci prosiąt i tuczników w Polsce są często stawiani na równi. Tymczasem zdaniem wielu przedstawicieli branży trzodziarskiej powinniśmy mocno wspierać tych pierwszych, ponieważ o...
więcejDuńskie prosięta - skąd się biorą?
Duńskie prosięta są produkowane w gospodarstwach utrzymujących po kilkaset loch. Dzięki temu wyniki odchowu, jakie uzyskuje się na takich fermach, są do pozazdroszczenia. Jednym z takich...
więcejDla lepszego smaku
Tuczniki mogą uzyskiwać wysokie przyrosty przede wszystkim dzięki dobrze zbilansowanej paszy, która nie tylko dostarcza odpowiednią koncentrację składników pokarmowych, ale także jest...
więcejNowa tuczarnia dwukomorowa
Tuczem świń Urszula Karska zajmuje się od ponad 15 lat. Do tej pory posiadała budynek przeznaczony na 800 tuczników. 15 października wraz z firmą Terraexim-Agroimpex Sp. z o.o. zaprezentowała...
więcejPED to bardzo kosztowna choroba
Z PED jako pierwsi zmierzyli się amerykańscy producenci świń. Zdołali też już policzyć ile ta choroba ich kosztuje. Największe straty notuje się głównie w stadach loch. W zależności od...
więcejTuczyć własne czy kupione prosięta?
Czy w obecnej sytuacji rynkowej lepszym rozwiązaniem jest produkcja tuczników w cyklu zamkniętym czy może tucz kupionych warchlaków w wadze 30 kg? Zwolennicy produkcji w cyklu...
więcej