Tucz bez antybiotyków
Wieprzowina jest produkowana bez antybiotyków na niektórych fermach w Danii. Wyniki są tak zachęcające, że również w Holandii zostanie wprowadzony tucz bez zastosowania antybiotyków. Wyprodukowana tym sposobem wieprzowina ma trafić na rynek ze specjalnym oznakowaniem "KDV+".
Tuczniki, które w okresie tuczu nie będą otrzymywały antybiotyków mają zostać specjalnie oznaczone przy pomocy chipów. Ma to pomóc w późniejszym zidentyfikowaniu takich sztuk po dostarczeniu ich do rzeźni.
Wieprzowina wyprodukowana bez udziału antybiotyków będzie oczywiście droższa a pomysłodawcy tego systemu mają nadzieję, że konsumenci będą chcieli za nią więcej zapłacić.
Ponadto mięso oznaczone jako "KDV+" będzie pochodziło od tuczników, które nie tylko nie otrzymywały antybiotyków, ale też były utrzymywane w stworzonym w tym celu specjalnym systemie tuczu.