Tucz bez antybiotyków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Rafał Leroch | hoduj@apra.pl
06-05-2016,18:30 Aktualizacja: 07-05-2016,9:08
A A A

Wieprzowina jest produkowana bez antybiotyków na niektórych fermach w Danii. Wyniki są tak zachęcające, że również w Holandii zostanie wprowadzony tucz bez zastosowania antybiotyków. Wyprodukowana tym sposobem wieprzowina ma trafić na rynek ze specjalnym oznakowaniem "KDV+".

Tuczniki, które w okresie tuczu nie będą otrzymywały antybiotyków mają zostać specjalnie oznaczone przy pomocy chipów. Ma to pomóc w późniejszym zidentyfikowaniu takich sztuk po dostarczeniu ich do rzeźni.

Wieprzowina wyprodukowana bez udziału antybiotyków będzie oczywiście droższa a pomysłodawcy tego systemu mają nadzieję, że konsumenci będą chcieli za nią więcej zapłacić.

Ponadto mięso oznaczone jako "KDV+" będzie pochodziło od tuczników, które nie tylko nie otrzymywały antybiotyków, ale też były utrzymywane w stworzonym w tym celu specjalnym systemie tuczu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA