Dla lepszego smaku
Tuczniki mogą uzyskiwać wysokie przyrosty przede wszystkim dzięki dobrze zbilansowanej paszy, która nie tylko dostarcza odpowiednią koncentrację składników pokarmowych, ale także jest dobrze trawiona i nie powoduje zaburzenia równowagi w mikroflorze zasiedlającej przewód pokarmowy.
Na pobranie i wykorzystanie paszy wpływają przede wszystkim jej smakowitość oraz strawność składników pokarmowych. Pasza oddziałuje ponadto także na skład mikroflory jelitowej, dlatego jej zły skład lub kiepska jakość może prowadzić do zaburzeń trawienia, stanów zapalnych jelit oraz inicjować toksyczne działanie bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym.
Chcąc poprawić wykorzystywanie paszy przez świnie można wykorzystać do tego dodatki na bazie roślin bogatych w fitogeny. Jest to grupa związków, która może poprawić smak i zapach paszy, wpłynąć na jej smakowitość oraz w pewnym stopniu zniwelować nieprzyjemny smak i zapach paszy. Fitogeny mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, stymulują wewnętrzne wydzielanie, w niektórych przypadkach wykazują również działanie przeciwbólowe. Stosowane w żywieniu świń poprawiają trawienie paszy oraz wpływają stabilizująco na działanie układu pokarmowego. Do roślin, które zawierają sporo fitogenów należą m.in.: mięta, kminek, goździki, anyż, rumianek, czosnek i cynamon.