Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-04-2024,9:00 Aktualizacja: 19-04-2024,8:51
A A A

Warchlaki, które trafiają na tucz w wieku około 12 tygodni i wadze powyżej 30 kg, teoretycznie nie powinny przysporzyć problemów swojemu właścicielowi.

Warchlaki nie są zazwyczaj problematyczne, jeśli zostały poddane odpowiedniej profilaktyce, były odpowiednio żywione i trafiają do odpowiednio przygotowanej chlewni.

– Zapominamy jednak, że podobnie jak dla warchlaków na odchowalni, tak i dla tuczników, przesiedlenie oznacza spory stres – zauważa lekarz weterynarii Piotr Krasowski z SKK FarmVet dodając:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 17 kwietnia. Czy cena w końcu ulegnie zmianie?

Ceny tuczników w Niemczech do 24 kwietnia wciąż będą na poziomie 2,20 euro. Duża giełda VEZG po raz kolejny nie zdecydowała się na zmianę notowań. Cena tuczników na VEZG od 28 lutego wynosi 2,20 euro za kg wbc Dostępna liczba...

- Znajdują się one bowiem w nowym środowisku, często w nowym składzie grupy, gdzie zmienia się również pasza przeznaczona na kolejny etap produkcji.

Stres jest związany z transportem, często na spore odległości. Dzieje się tak w przypadku importowanych warchlaków.

– Niech nas nie zwiedzie dobra kondycja zwierząt wchodzących na tuczarnię. Tuczniki również mają swoją strefę komfortu termicznego i zwłaszcza przy zasiedleniu są bardzo wrażliwe na jej odchylenia – podkreśla Piotr Krasowski.

Większość nowoczesnych obiektów jest zorganizowana na ruszcie betonowym, co dodatkowo podnosi wymagania termiczne zwierząt.

Na ogół temperatura w tego typu pomieszczeniach nie powinna spadać, nawet dla dużych tuczników ważących ponad 100 kg, poniżej 22ºC.

Uważna obserwacja zwierząt jest najlepszym wskaźnikiem, w której części strefy komfortu termicznego się znajdują.

ruszta betonowe, ruszta plastikowe, maciory, lochy, prosięta, warchlaki, tuczniki, amoniak, chlewnia, szczeliny, belki

Jakie ruszta są najlepsze dla świń?

System bezściołowy zakłada utrzymywanie trzody chlewnej bezpośrednio na litej posadzce betonowej albo rusztach szczelinowych. Najpopularniejsze są obecnie ruszta betonowe cechujące się dużą wytrzymałością i odpornością na działanie agresywnego...

– Pamiętajmy, że podczas samego zasiedlenia, ze względu na bardzo wysoki poziom stresu, temperatura powinna być znacznie wyższa – mówi Piotr Krasowski i dodaje:

Obserwacje własne wskazują, że optimum w tym czasie to ok. 25-26ºC, mimo że przy zejściu z odchowalni wymagane było ok. 23-24ºC

Aby to zapewnić, tuczarnia podobnie jak odchowalnia, oprócz umycia, dezynfekcji i wysuszenia, wymaga podgrzania przy pomocy dodatkowego źródła ciepła.

Dodatkowe dogrzewanie należy kontynuować jeszcze prze kilka dni po zasiedleniu.

– Trzeba pamiętać, że obniżanie temperatury do optymalnej, zwierzęta same pokażą do jakiej, należy przeprowadzać bardzo stopniowo, tj. o 0,5-1ºC na dobę – podsumowuje Piotr Krasowski.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w magazynie „Hoduj z Głową Świnie” nr 1/2024.  ZAPRENUMERUJ

 



 

 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA