Dziś Światowy Dzień Jaja! To bomba witaminowa i mineralna
Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do ich promowania. Coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć do konsumentów i zachęcić do zwiększenia spożycia - przekonuje Międzynarodowa Komisja ds. Jaj, pomysłodawcą i koordynator obchodów tego dnia.
Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna, używana w najbardziej wyśmienitych przepisach i prosta w gotowaniu. Jaja są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania.
Przetwórstwo coraz ważniejsze dla producentów jaj
Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb ludzkiego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy - zapewnia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. To bomba witaminowa i mineralna, zawierająca wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać je do codziennej diety.
W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie je spożywający zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.
Świadomy konsument powinien wiedzieć, że tylko jaja pochodzące z gospodarstw, które są oficjalne zarejestrowane i pozostają pod kontrolą powiatowego lekarza weterynarii, są bezpieczne dla zdrowia. Zapewnia to optymalne żywienie kur i izolacja od zewnętrznych czynników chorobotwórczych.
Światowe badania naukowe potwierdziły jednak, że nie ma zależności pomiędzy systemem utrzymania kur (system klatkowy czy alternatywne) a wartością odżywczą jaj czy też ich smakiem.