Wciąż jemy zbyt mało owoców i warzyw
Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej.
Europejczycy częściej sięgają po owoce niż warzywa - informuje Karolina Załuska, analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas. 64 proc. twierdzi, że owoce je codziennie, w tym 37 proc. raz dziennie, a 27 proc. dwa razy dziennie lub więcej.
Na rynku coraz więcej krajowych warzyw spod osłon. Ceny szybko spadają
Oznacza to jednak, że ponad jedna trzecia Europejczyków (36 proc.) spożywa je znacznie rzadziej lub w ogóle (około 2 proc.) - wynika z danych Eurostatu.
Najwięcej owoców jedzą Włosi - 85 proc. ludności tego kraju konsumuje owoce codziennie. Na drugim miejscu są Portugalczycy (81 proc.), a kolejne pozycje zajmują Hiszpanie (77 proc.) i Irlandczycy (74 proc.).
Najmniej owoców spożywają natomiast Litwini, Bułgarzy i Łotysze - mniej niż 40 proc. przedstawicieli tych nacji deklaruje codzienne spożycie owoców.
Jeśli chodzi o warzywa, to 64 proc. Europejczyków deklaruje, że jada je codziennie, ale w tym tylko 23 proc. sięga po nie dwa razy dziennie lub częściej.
Ponad jedna trzecia robi to rzadziej niż raz dziennie. Z drugiej strony - zaledwie 3 proc. je warzywa rzadziej niż raz w tygodniu, a około 1 proc. badanych twierdzi, że w ogóle nie spożywa warzyw.
Najwięcej warzyw zjada się w Irlandii (84 proc. populacji robi to codziennie), Belgii (84 proc.) i we Włoszech (80 proc.); najmniej zaś na Łotwie, w Rumunii, na Węgrzech, Litwie i w Bułgarii - tam połowa obywateli tych państw deklaruje spożywanie warzyw każdego dnia.
Ograniczą reeksport warzyw i owoców do Rosji
Polacy w tych statystykach pozostają w tyle za średnią europejską - zwraca uwagę Załuska. 58 proc. obywateli naszego kraju deklaruje, że zjada owoce każdego dnia, ale 5 proc. sięga po nie rzadziej niż raz w tygodniu. Natomiast w przypadku warzyw tylko 61 proc. Polaków deklaruje, że konsumuje je każdego dnia.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętne roczne spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 43,5 kg na osobę, w tym owoców świeżych około 42 kg.
Natomiast przeciętne roczne spożycie warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych ogółem oscyluje wokół 59 kg na osobę, w tym warzyw świeżych około 48 kg na osobę.
Jak zauważa ekspertka, dane Eurostatu wywołują niepokój, gdyż oznaczają, że znaczna część populacji europejskiej nie spełnia zalecanego celu Światowej Organizacji Zdrowia spożycia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś