Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 11 pasujących wyników.
Polacy tracą zaufanie do jakości mięsa. Duże wyzwanie dla producentów
Zgodnie z najnowszymi badaniami rynek spożywczy i gastronomiczny zmienia się w zaskakującym tempie. Spada m.in. konsumpcja mięsa bowiem aż 54 proc. pytanych osób ma wątpliwości związane z...
więcejKolumbia dąży do poprawy bezpieczeństwa w produkcji wieprzowiny
Projekt współpracy technicznej pomiędzy Kolumbią a Danią zakłada wzmocnienie kolumbijskich służb weterynaryjnych i zapewnienie odpowiedniej jakości mięsa wieprzowego. Poprawa...
więcejGen stresu pogarsza jakość wieprzowiny
Obecność genu wrażliwości na stres RYR1 powoduje przyśpieszenie przemian glikolitycznych w tuszy bezpośrednio po uboju. W konsekwencji dochodzi do zaburzeń procesów kruszenia i utrzymania...
więcejResort o mięsie ze zwierząt "niepełnowartościowych"
Wprowadzenie kategorii oceny mięsa "o gorszej jakości" nie jest aktualnie możliwe w świetle obowiązujących przepisów prawa żywnościowego UE. Przewidują one wyłącznie możliwość oceny...
więcejBiosensory umożliwią kontrolę zwierząt od urodzenia do uboju
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad systemem stosowania biosensorów. W połączeniu z technologią Blockchain zapewnią one pełną kontrolę nad zwierzęciem od urodzenia do...
więcejProces produkcji mięsa może być pod jeszcze większą kontrolą
Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej (PRz) pracują nad rozwiązaniem umożliwiającym analizę zawartości tłuszczu w mięsie. Projekt otrzymał dofinansowanie, niemal 103 tys. zł, w ramach programu...
więcejMięso z nielegalnego uboju trafiło do obrotu. Ale inspekcja uspokaja
Mięso z nielegalnego uboju trafiło do 10 krajów oraz do ok. 20 punktów w Polsce. Jest ono obecnie wycofywane, mięso w sklepach jest bezpieczne - poinformował na konferencji prasowej...
więcej"Chleb wiejski", czyli jaki? Inspekcja na tropie
Producenci pieczywa, mięsa (osobno drobiowego), wyrobów garmażeryjnych oraz dystrybutorzy wprowadzający do obrotu oliwę z oliwek trafili w pierwszym kwartale roku pod lupę Inspekcji Jakości...
więcejBędą ograniczenia zakupu gruntów rolnych przez cudzoziemców
Emmanuel Macron, prezydent Francji zapowiedział wprowadzenie przepisów ograniczających wykup gruntów rolnych w kraju przez cudzoziemców. To reakcja na kontrowersyjne kupno przez...
więcejRynek wołowiny potrzebuje jeszcze wielu zmian
Rynek bydła mięsnego w Bułgarii nie jest jeszcze dobrze zorganizowany i nie istnieją tam żadne ugruntowane tendencje w hodowli. Sytuacja zmienia się jednak na lepsze i coraz więcej inwestorów...
więcejKonferencja podsumowująca projekt BovINE on-lina 2022
BovINE zaprasza 1 grudnia 2022 roku na konferencję podsumowującą projekt BovINE, która odbędzie się on-lina. Spotkanie jest realizowane w ramach sieci BovINE (Beef Innovation Network Europe),...
więcej