Kolumbia dąży do poprawy bezpieczeństwa w produkcji wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-09-2016,9:55 Aktualizacja: 29-09-2016,10:08
A A A
Projekt współpracy technicznej pomiędzy Kolumbią a Danią zakłada wzmocnienie kolumbijskich służb weterynaryjnych i zapewnienie odpowiedniej jakości mięsa wieprzowego. 
 
Poprawa zdrowia i bezpieczeństwa w produkcji wieprzowiny pozwoli Kolumbii na zwiększenie jej konkurencyjności na światowych rynkach. 
 
Kraj ten przy współpracy z duńskimi ekspertami stworzył projekt, którego celem jest poprawa bezpieczeństwa żywności.
 
wieprzowina, eksport wieprzowiny, cena wieprzowiny, produkcja wieprzowiny

Eksport wieprzowiny mocno poszedł w górę

W pierwszym półroczu bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To aż o 43 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem....
 
Specjaliści skupili się m.in. na wdrożeniu działań pozwalających na monitoring i eliminowanie ewentualnych pozostałości leków oraz patogenów chorobotwórczych z mięsa. Zajęli się również analizą ryzyka, czy zwiększeniem kontroli w ubojniach.
 
Rolą duńskich ekspertów będzie głównie przygotowanie kolumbijskiej kadry, która może liczyć na wsparcie konsultantów z Danish Technical University. Działania będą prowadzone w Kolumbii i Danii.
 
Współpraca obu państw ma pozytywnie wpłynąć na bezpieczeństwo kolumbijskiej  produkcji, a tym samym na zdrowie konsumentów, wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej oraz dostęp do światowego rynku wieprzowiny.
 
Duńscy eksperci będą przebywać w Kolumbii do 7 października br.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA