Dania i Kolumbia współpracują w celu poprawy zdrowia i bezpieczeństwa w produkcji wieprzowiny. Powstał projekt, którego celem jest wzmocnienie kolumbijskich służb weterynaryjnych i zapewnienie odpowiedniej jakości mięsa wieprzowego.
Projekt współpracy technicznej pomiędzy Kolumbią a Danią zakłada wzmocnienie kolumbijskich służb weterynaryjnych i zapewnienie odpowiedniej jakości mięsa wieprzowego.
Poprawa zdrowia i bezpieczeństwa w produkcji wieprzowiny pozwoli Kolumbii na zwiększenie jej konkurencyjności na światowych rynkach.
Kraj ten przy współpracy z duńskimi ekspertami stworzył projekt, którego celem jest poprawa bezpieczeństwa żywności.
W pierwszym półroczu bieżącego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 2 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To aż o 43 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem....
Specjaliści skupili się m.in. na wdrożeniu działań pozwalających na monitoring i eliminowanie ewentualnych pozostałości leków oraz patogenów chorobotwórczych z mięsa. Zajęli się również analizą ryzyka, czy zwiększeniem kontroli w ubojniach.
Rolą duńskich ekspertów będzie głównie przygotowanie kolumbijskiej kadry, która może liczyć na wsparcie konsultantów z Danish Technical University. Działania będą prowadzone w Kolumbii i Danii.
Współpraca obu państw ma pozytywnie wpłynąć na bezpieczeństwo kolumbijskiej produkcji, a tym samym na zdrowie konsumentów, wzrost krajowej produkcji trzody chlewnej oraz dostęp do światowego rynku wieprzowiny.
Duńscy eksperci będą przebywać w Kolumbii do 7 października br.