Technologia Blockchain w połączeniu z biosensorami pozwoli na pełną kontrolę nad zwierzętami od urodzenia do uboju. System wyeliminuje próby fałszowania żywności oraz zwiększy wiarygodność i wzmocni wizerunek polskiego mięsa na rynku.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad systemem stosowania biosensorów. W połączeniu z technologią Blockchain zapewnią one pełną kontrolę nad zwierzęciem od urodzenia do uboju.
- Wprowadzając ten system w Polsce będziemy jednym z pierwszych europejskich krajów korzystających z tej technologii, co wyeliminuje próby fałszowania żywności oraz zwiększy wiarygodność i wzmocni wizerunek polskiego mięsa na rynku - zaznacza Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sejm przegłosował rządowy projekt nowelizacji ustawy o "udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie…”. Ma on ułatwić rozwój gospodarstw i ograniczyć blokowanie inwestycji przez organizacje ekologiczne. Wprowadzane...
Biosensory zbierałyby informacje na temat pochodzenia zwierząt, wieku, ich zdrowotności oraz stosowanej diety.
System oparty na technologii Blockchain pozwoli zniwelować ryzyko dopuszczania do uboju zwierząt, które nie spełniają wysokich standardów.
Technologia Blockchain opiera się na zdecentralizowanej i rozproszonej bazie danych w sieci internetowej bez centralnych komputerów. Jest to rejestr transakcji w rozproszonej infrastrukturze sieciowej. Blockchain to publiczny i jawny rejestr, do którego dostęp może uzyskać każdy.