Proces produkcji mięsa może być pod jeszcze większą kontrolą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Wojciech Huk PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-09-2021,10:00 Aktualizacja: 10-09-2021,14:04
A A A

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej (PRz) pracują nad rozwiązaniem umożliwiającym analizę zawartości tłuszczu w mięsie. Projekt otrzymał dofinansowanie, niemal 103 tys. zł, w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Jak poinformował dr inż. Henryk Wachta z PRz, pomysł na opracowanie nieniszczącej, szybkiej i bezkosztowej metody analizy tłuszczu w mięsie zrodził się w wyniku konsultacji naukowych.

Wiesław Różański, UPEMI, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP

Polskie mięso zbyt często sprzedawane jest pod marką sieci

Coraz więcej Polaków deklaruje chęć kupowania polskich produktów. Trend ten trzeba wykorzystać poprzez promowanie rodzimych wyrobów wysokiej jakości, takich jak wieprzowina QAFP - uważa Wiesław Różański, prezes Unii...

- W skład naszego zespołu naukowego wchodzą specjaliści z zakresu informatyki, techniki świetlnej i ogólnie definiowanej żywności. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zespoły wykazują zazwyczaj najwyższą kreatywność - stwierdził.

Projekt naukowców z Politechniki Rzeszowskiej umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie. Opracowane urządzenie pomiarowe generuje stosunkowo niewielkie koszty, co znacznie zwiększa dostępność na rynku takich nowatorskich metod pomiaru.

Jak przekonują rzeszowscy naukowcy, urządzenie może stać się alternatywą dla stosowanych współcześnie chemicznych metod weryfikacyjnych pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie i przyczynić się do wzmocnienia skuteczności kontroli procesów technologicznych produkcji mięsa.

Zespół przewiduje, że projekt znajdzie zastosowanie w jednostkach kontroli jakości żywności, firmach produkujących żywność i firmach przetwarzających produkty mięsne do postaci oferowanej konsumentom.

Zdaniem naukowców, dużym atutem ich rozwiązania jest to, że pozwala oceniać zawartość tłuszczu w mięsie w ramach całej próbki, a nie, jak jest w niektórych stosowanych metodach pomiaru, jedynie w jej fragmencie. Obecnie zespół projektowy pracuje nad tym, aby jeszcze bardziej podnieść dokładność pomiarową oraz obniżyć koszty produkcji urządzenia.

Projekt naukowców z PRz "Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie" otrzymał niemal 103 tys. zł dofinansowania, w ramach II naboru do programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych.

Program grantowy Podkarpackiego Centrum Innowacji współfinansowany jest z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa podkarpackiego na lata 2014-2020.
 

Poleć
Udostępnij