Warzywa gruntowe pod dobrą ochroną
Uprawa warzyw gruntowych stawia przed producentami wiele wyzwań. Podstawowym problemem jest produkowanie wysokiej jakości warzyw, aby mogły one konkurować na bardzo różnorodnych rynkach, na których klient jest ostatecznym cenzorem ich wartości.
W celu zapewnienia opłacalności produkcji, oraz wysokiej jakości plonów, niezbędnym jest stosowanie skutecznych metod uprawy. Do tych czynników należy racjonalna ochrona, która jest jednym z najważniejszych czynników, wpływających na jakość produktu finalnego.
Dbałość o harmonijny wzrost i najwyższą jakość warzyw winna być zapewniona od siewu, aż po zbiór i przechowywanie, tudzież okres sprzedaży i ekspozycji produktu na sklepowej półce.
Warzywa będą tańsze, a ceny owoców na stabilnym poziomie
Ostatni rok był tego najlepszym przykładem; niskie temperatury wiosną, długo utrzymująca się susza w połączeniu z rekordowo wysokimi temperaturami w okresie letnim przyczyniły się do spadku plonu wspomnianych gatunków od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent.
Oprócz bezpośredniego wpływu warunków atmosferycznych na straty w plonie, zaobserwowano również wpływ pośredni. Objawił się on dużo większą presją ze strony niektórych chorób i szkodników, w porównaniu do lat ubiegłych.
Warzywa to komplet niezbędnych witamin i minerałów
Duża presja chorób, powodowała szybki spadek kondycji roślin. Wielu plantatorów zareagowało zbyt późno i w wielu przypadkach straty okazały się nieodwracalne. Do takiego stanu rzeczy przyczynił się także fakt, że na obecną chwilę nie ma żadnego zarejestrowanego preparatu do interwencyjnej walki z mączniakiem prawdziwym.
Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że lepiej zapobiegać, a sukces osiągnęli ci producenci, którzy wykazali dużo rozwagi i profilaktycznie chronili swoje plony przed tą chorobą. Taka strategia jest bardziej bezpieczna i efektywna w porównaniu do ochrony interwencyjnej.
Polska sprzedaje mniej warzyw
Firma Syngenta co roku prowadzi doświadczenia w różnych miejscach kraju nad skutecznością preparatów, jakie ma w ofercie do ochrony warzyw korzeniowych na tle innych dostępnych rozwiązań. W roku 2015 szczególnie dużo miejsca poświęciliśmy ochronie marchwi i cebuli.
Wynika to m.in. z faktu, że również w uprawie tych gatunków, coraz więcej uwagi poświęca się wysokiemu bezpieczeństwu stosowania preparatów przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiej skuteczności przeciwko wielu patogenom. Scorpion 325SC, spełniający najwyższe standardy w tym zakresie, po raz kolejny był szeroko stosowany w praktyce ogrodniczej.
Solidna porcja wiedzy, czyli VI Targi Sadownictwa i Warzywnictwa
Ta wartość powoduje, że jest uważany za jeden z najbardziej skutecznych preparatów, którego stosowanie daje bardzo wymierne efekty w uprawie rozbudowanej gamy warzyw. Jak szeroko i skutecznie działa Scorpion, świadczyć może fakt, że jest on często wybierany przez producentów warzyw, zarówno w sytuacjach interwencyjnych jak i przy zapobieganiu chorobom grzybowym.
Zalecana dawka preparatu jest ujednolicona i wynosi 1 l/ha a okres karencji, w zależności od gatunku, mieści się w przedziale od zaledwie 7 do 14 dni.