Solidna porcja wiedzy, czyli VI Targi Sadownictwa i Warzywnictwa
Od wczoraj ponad 200 firm z kraju i z zagranicy prezentuje swoją ofertę podczas odbywających się w Nadarzynie koło Warszawy VI Targach Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2016.
Impreza co roku przyciąga sadowników z całej Polski. Goście targów są zainteresowani nie tylko nowoczesnymi rozwiązaniami pozwalającymi na zwiększanie produkcji czy skuteczną ochronę przed chorobami, ale przede wszystkim poprawą jakości owoców i warzyw, które coraz częściej trafiają na wymagające, zagraniczne rynki.
TSW 2016 już w przyszłym tygodniu. Program konferencji
13 stycznia odbyło się między innymi Sadownicze Forum Ekonomiczne, III Konferencja Truskawkowa oraz konferencja dotycząca doświetlania w uprawach warzyw pod osłonami. Oprócz tego po raz trzeci zostały wręczone nagrody im. prof. A. Pieniążka. Jury konkursu nagradza najbardziej innowacyjne i korzystne dla ogrodnictwa, środowiska i społeczeństwa produkty.
14 stycznia odbyło się VI Forum Grup Producenckich, organizowane przez KZGPOiW, a także konferencja sadownicza oraz konferencja dotycząca warzyw kapustnych.
Warto zwrócić uwagę, że w tym roku TSW po raz pierwszy odbywa się nie w stolicy, ale na terenie Warsaw Expo w Nadarzynie. Dlaczego właśnie tam?
Organizatorzy podkreślają, ze dzięki nowej lokalizacji jest możliwa prezentacja znacznie większej ilości maszyn. Poza tym – jak przekonują – dojazd na targi jest szybszy, a na miejscu czeka kilka tysięcy miejsc parkingowych.
– Wszystko wygląda bardzo profesjonalnie. Zmiana miejsca wyszła na dobre – zachwalał nową lokalizację Wojciech Duchnowski, sadownik z okolic Warki, który zapowiedział, że na targach pojawi się w przyszłym roku. – Do przyjazdu zachęca mnie część merytoryczna, Uważam, że wielu sadownikom nadal brakuje fachowej wiedzy i dlatego trzeba uczestniczyć w podobnych spotkaniach – zaznaczył.