Warzywa gruntowe droższe niż przed rokiem. Spod osłon tańsze
W lipcu większość warzyw gruntowych kosztowała więcej niż w tym miesiącu przed rokiem. Przez 12 miesięcy spadły za to ceny warzyw spod osłon.
Kapusta młoda na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach lipca kosztowała przeciętnie 1,53 zł za sztukę wobec 1,54 zł przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. O 31 proc. do 1,94 za kilogram podrożała natomiast młoda cebula, młoda marchew o 41 proc. do 1,75 zł za pęczek, zaś ziemniaki o 34 proc. do 0,79 zł za kilogram.
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe
Wzrost stawek wynika prawdopodobnie przede wszystkim z mniejszej podaży warzyw. Wstępne oficjalne szacunki zbiorów będą znane niebawem, ale już można oczekiwać, że będą niższe od ubiegłorocznych.
Według szacunków IERiGŻ-PIB w 2015 roku powierzchnia upraw warzyw gruntowych spadła przez rok o 2 proc. do niespełna 169 tys. ha. To efekt spadających cen na krajowym rynku i niższa opłacalność uprawy. Co prawda w przypadku wielu warzyw stawki mocno szły w górę w pierwszym i drugim kwartale br., ale nie wpłynęło to na poprawę ogólnej sytuacji w sektorze.
Na staw upraw niekorzystnie wpłynęła również pogoda - głównie susza. Według ekspertów zbiory warzyw gruntowych mogą zatem spaść o 3 proc. do 4,52 mln ton. Podobnie jest w większości europejskich krajów.
Tańsze niż przed rokiem są z kolei warzywa spod osłon i pieczarki. Pomidory kosztowały przeciętnie 2,20 zł/kg, czyli o 28 proc. mniej niż przed rokiem, zaś pieczarki 5,10 zł/kg (-7 proc.).