Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości zdrowotne.
Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości zdrowotne.
Związki odpowiadające za gorzki smak mają istotne właściwości zdrowotne, wśród nich specjaliści wymieniają m.in. ochronę przed rakiem i dolegliwościami związanymi z krążeniem krwi. Jak wskazują naukowcy w ostatnich latach smak warzyw i owoców stał się bardziej słodki. Słodsze "odmiany" mają przyczynić się do zachęcenia m.in. dzieci do częstszego sięgania po te zdrowe przekąski.
Z badań opublikowanych w magazynie "New Scientist" wynika, że dla przykładu słodsze czerwone grejpfruty są o wiele bardziej popularne niż ich biała odmiana, która charakteryzuje się gorzkim smakiem. Choć jak wskazują specjaliści białe owoce zawierają o 50 proc. więcej składników odżywczych, wśród nich wymienia się m.in naringinę - związek, który nadaje gorzkawy smak grejpfrutom. Jak wskazują specjaliści ten przeciwutleniacz ma działanie przeciwrakowe i przeciwzapalne, naukowcu wskazują, że może mieć również korzystne działanie w walce z cukrzycą.
"Jedzenie owoców i warzyw, pozbawionych lub posiadających mniej istotnych składników odżywczych jest analogiczne do spożywania pustych kalorii pochodzących z napojów. Zaspokoją nasze potrzeby, ale nie będą miały wpływu na nasze zdrowie" - wyjaśnił na łamach "New Scientist" Jed Fahey, biolog molekularny z Johns Hopkins University. (PAP)