Nowalijki mogą różnić się jakością od innych warzyw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-06-2019,12:30 Aktualizacja: 03-06-2019,12:38
A A A

Uprawa warzyw w szklarni istotnie różni się od tej "w polu". Aby się powiodła, niezbędne jest dostarczanie roślinom składników odżywczych i zapewnienie odpowiednich warunków termicznych i świetlnych.

O tym, czy możemy bez obaw jeść warzywa szklarniowe (w tym nowalijki) mówi dr Katarzyna Kowalczyk z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

warzywa, Bronisze, ziemniaki, pomidory, ceny, nowalijki szklarniowe, ceny warzyw

Kilogram pomidorów kosztuje 20 zł. Są już polskie nowalijki

Choć obecnie nastąpiło załamanie pogody, to polskich nowalijek na Wielkanoc nie zabraknie. Większość wczesnych warzyw spod osłon jest tańsza niż w ubiegłym roku - poinformowała rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska. Na...

- Skoro warzywa sprzedawane są jako żywność, to powinny być zdrowe. Natomiast mogą różnić się jakością, na którą wpływ ma wiele czynników. Bardzo ważne są cechy uprawianej odmiany, czyli genetyka. Kolejnym ważnym elementem w uzyskaniu jak najlepszego towaru są warunki, w jakich warzywa są uprawiane - przekonuje ekspertka.

Zwraca uwagę na to, że warzywa powinny być produkowane w warunkach optymalnych. Dotyczy to m.in. warunków świetlnych oraz zrównoważonego nawożenia azotowego.

- Jeżeli chodzi o nowalijki, to są w tej grupie takie gatunki warzyw, które szczególnie przy niewłaściwych warunkach uprawy, kumulują duże ilości azotanów. Między innymi dotyczy to warzyw liściowych takich jak: sałata, kapusta, burak liściowy oraz warzyw korzeniowych, przykładem jest rzodkiewka - mówi badaczka.

- Szkodliwe są głównie azotyny, które mogą powstawać z azotanów zawartych w żywności. Warzywa są głównym ich źródłem. Azotyny w nadmiernych ilościach mogą wywołać methemoglobinemię u niemowląt i biorą udział w wytwarzaniu kancerogennych nitrozoamin. Dlatego tak ważne jest produkowanie warzyw w warunkach optymalnych - przekonuje Kowalczyk.

pietruszka, warzywa gruntowe, ceny warzyw, krystyna świetlik, Rynek Hurtowy Bronisze

Ceny pietruszki biją rekordy. Rosną obawy o plony warzyw

Kilogram pietruszki kosztuje już prawie 20 zł. Wszyscy już narzekają na wysokie ceny, a brak dostatecznej ilości opadów rodzi obawy o tegoroczne plony - zwłaszcza warzyw gruntowych. Na początku maja pietruszka kosztowała 14 zł za kg, a w...

Rośliny do prawidłowego wzrostu i plonowania powinny mieć też zapewnione odpowiednie warunki świetlne. Szczególnie jest to ważne w okresach niedoboru światła słonecznego, czyli w polskich warunkach od października do marca. W tym czasie rolnicy muszą wiedzieć, jak je odpowiednio doświetlać.

- Jeżeli roślina korzysta z odpowiedniej ilości i jakości światła, jej wzrost będzie bardziej efektywny przy wyższej temperaturze, jeżeli natomiast nie możemy zapewnić optymalnego oświetlenia to dla prawidłowego wzrostu roślin należy obniżyć temperaturę - mówi ekspertka.

Kolejnym elementem związanym z optymalną uprawą roślin szklarniowych jest podłoże. Tradycyjne metody uprawy prowadzone w gruncie szklarni są tańsze od metod tzw. bezglebowych. Niestety, uprawa tego samego gatunku na tym samym miejscu przez wiele sezonów prowadzi do tzw. "zmęczenia gleby".

Zjawisko to dotyczy nadmiernego rozwoju szkodników i chorób oraz stężenia substancji allelopatycznych, które obniżają jakość i ilość plonu uprawianych roślin.

Łatwiej jest o stan podłoża dbać w uprawach bezglebowych, hydroponicznych, gdzie skład roztworów, tzw. pożywek do nawożenia roślin w uprawach hydroponicznych, można zmieniać bardzo szybko.
 

Poleć
Udostępnij