Warzywnictwo
RSS-
23-12-2021,12:55
Uprawa w permakulturze. Rośliny korzystają z sił natury
Korzystanie z bioemów powoduje m.in. podnoszenie biologicznej aktywności gleby, poprawę urodzajności i żyzności gleby, zwiększenie dostępności makro i mikroelementów również z form niedostępnych, zalegających w glebie. -
19-10-2021,9:15
Rolnicy załamują ręce. Wrony rozdziobały uprawę kapusty
Prośby o dołączenie ptaków do listy gatunków, za których "działalność" rekompensaty dla rolników wypłacane byłyby z budżetu państwa, póki co są konsekwentnie odrzucane przez urzędników. -
30-07-2021,10:00
Wszystkie kolory polskiej papryki już dostępne
Na rynku pojawia się rodzima papryka. W kraju uprawiana jest nie tylko najbardziej popularna czerwona, żółta i zielona. Produkuje się również inne odmiany, na przykład ostre habanero, jalapeno, czy peperoncini. -
05-03-2021,11:40
Małgosia i Michalina: nowe odmiany kapusty hodowli Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach przez dr Piotra Kamińskiego. Są to Małgosia F1 i Michalina F1. -
05-02-2021,14:15
Uprawa hydroponiczna jest już możliwa w Polsce
Kontener uprawowy został zbudowany na bazie morskiego kontenera chłodniczego z automatyczną kontrolą temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych. -
21-01-2021,11:40
Polska trzecim producentem marchwi w UE
Zbiory marchwi w Polsce uzależnione są w znacznym stopniu od warunków agrometeorologicznych panujących podczas wegetacji. W latach 2015-2020 produkcja była zróżnicowana i wynosiła od 678 tys. ton do 827 tys. ton.