Ceny żywca wieprzowego na rynku krajowym zaczęły wyraźnie rosnąć. Przy spadających cenach zbóż rolnicy będą mogli nareszcie uzyskać wyższą opłacalność produkcji.
Rosnące ceny w skupie trzody chlewnej przy spadających cenach zbóż to doskonała wiadomość dla rolników. Drożejące tuczniki to nie tylko efekt zbliżających się świąt, ale również wyraźnego ograniczenia pogłowia świń.
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia jak co roku zwiększyły popyt na żywiec wieprzowy. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez ograniczeń spowodowanych przez Covid-19, co dodatkowo zwiększyło zapotrzebowanie na wieprzowinę.
Podaż żywca jest znacznie niższa niż w latach ubiegłych, co jest konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej sięgającego 4,5% w stosunku do stanu z ubiegłego roku.
Wieprzowina pochodząca z Wielkiej Brytanii cieszy się coraz większą popularnością. Kraj ten od stycznia do września wyeksportował o 7% więcej tego rodzaju mięsa niż przed rokiem. Według analizy Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa...
Jednak na świecie, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, produkcja wieprzowiny rośnie. Według prognozy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2022 r. przewiduje się wzrost o 1,8% rok do roku.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni na niemieckiej dużej giełdzie odnotowano wzrost cen tuczników o 10 centów do wartości 2 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9,43 zł.
Dodatkowym impulsem są rosnące zamówienia składane przez chińskich importerów, chociaż są one wciąż niższe niż w ubiegłych latach.
W dniach 21-27 listopada krajowe zakłady mięsne monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną średnio po 7,32 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed miesiącem, a także o 73% niż przed rokiem.
Pod koniec listopada w wyniku zwiększonego popytu ceny skupu tuczników w niektórych zakładach mięsnych w klasie E przekroczyły 10 zł za kg.
Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG po raz drugi z rzędu wzrosła i osiągnęła poziom 2 euro za kg wbc. Po raz ostatni takie stawki hodowcy otrzymywali w okresie od 13 do 19 października. Podwyżka cen na dużej giełdzie została...
W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu listopada cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła średnio 199,34 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej (około 939,90 zł). Cena ta była o 1% wyższa niż przed tygodniem i o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 55% niż przed rokiem.
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wyniosła średnio 204,04 euro za 100 kg, co daje około 962,06 zł.
Było to o 2% więcej niż średnia unijna oraz, o 1% niż na rynku niemieckim, o 11% niż na rynku duńskim oraz o 17% niż w Niderlandach.
W tym czasie w Polsce zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,47 zł za kg. Było to o 2% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 69% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ