Zapowiada się dalszy spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego
Opłacalność chowu trzody chlewnej, pogarszająca się ze względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego i powoli rosnące ceny zbóż, wróży dalszy spadek pogłowia i produkcji żywca w Polsce - twierdzą analitycy PKO Banku Polskiego.
W ich ocenie, spodziewana niższa podaż żywca wieprzowego może przyczynić się do obniżenia ubojów w zakładach przetwórstwa mięsnego i w rezultacie do wyhamowania dynamiki wzrostu przychodów branży.
W drugiej połowie roku, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.
W 2015 roku żywiec wieprzowy był tani, spadło pogłowie trzody
Dla rynku wieprzowiny charakterystyczny jest tzw. świński cykl, związany z decyzjami inwestycyjnymi producentów żywca, uwarunkowanymi opłacalnością hodowli trzody chlewnej. Gdy ceny skupu żywca wieprzowego zapewniają opłacalność produkcji, rolnicy zwiększają pogłowie trzody.
Po 9-12 miesiącach na rynku następuje wzrost podaży żywca wieprzowego (świńska górka), co przyczynia się do spadku cen uzyskiwanych przez rolników w skupie. Jednocześnie duża liczebność pogłowia świń kreuje popyt na zboża i pasze oraz wzrost ich cen.
Spada opłacalność produkcji i wielu rolników decyduje się na jej ograniczenie. Następuje spadek pogłowia trzody chlewnej. W rezultacie po kilkunastu miesiącach na rynku jest coraz mniej wieprzowiny (świński dołek) i rosną ceny skupu.
Pogłowie świń w Polsce jest najniższe od ponad 60 lat
Trzęsienie ziemi
Spadek cen zbóż i pasz notowany w 2015 r. nie wpłynął na poprawę opłacalności tuczu trzody. Według najnowszych danych GUS na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej (-6 proc. r/r).
W 2015 r. według szacunków IERiGŻ–PIB krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton (+3 proc. r/r), natomiast w I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć się o 5 proc. r/r (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek produkcji żywca wieprzowego w Polsce.
Import obniżył ceny
Rosnąca krajowa i unijna produkcja żywca wieprzowego oraz znaczący import spowodowały, że w 2015 r. średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 4,30 zł/kg i była o 11,7 proc. niższa w stosunku do 2014 r.
W grudniu 2015 r. cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 0,8 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 7,7 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. W styczniu 2016 r. nastąpił wzrost cen skupu, w ostatnim tygodniu miesiąca za 1 kg żywca zakłady mięsne płaciły dostawcom 4,17 zł (+2,6 proc. r/r).