W 2015 roku żywiec wieprzowy był tani, spadło pogłowie trzody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
09-02-2016,7:50 Aktualizacja: 09-02-2016,8:33
A A A

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w Unii Europejskiej i w Polsce spowodował, że w 2015 roku ceny skupu trzody chlewnej w naszym kraju były niższe niż rok wcześniej.

Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 miliona sztuk - informuje Agencja Rynku Rolnego. Według Głównego Urzędu Statystycznego w grudniu ub.r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż w listopadzie oraz o 8 proc. poniżej stawek z grudnia 2014 r.

ceny żywca, tuczniki, kzp-ptch, Niemcy

Ceny tuczników wciąż niskie, ale stabilne

Tuczniki w Polsce w 5 tygodniu 2016 r. tj. od 1 do 7 lutego według transakcji członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej kosztowały 4,37 zł/kg czyli o 9 groszy więcej niż przed tygodniem. To skutek...

Pod koniec stycznia br. krajowe zakłady mięsne za trzodę chlewną płaciły przeciętnie 4,10 zł/kg, o 6 proc. więcej niż w końcu 2015 r. i o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Wieprzowina jest też tania w krajach Unii Europejskiej. W minionym miesiącu niższe niż w naszym kraju ceny trzody chlewnej odnotowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Portugalii i Danii.

Analitycy zauważają, że na poziom cen skupu wpływa wiele czynników, m.in. wielkość pogłowia trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE.

Na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej. Najbardziej spadła liczba loch (o 15 proc.), szczególnie loch prośnych.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA