Unijna wieprzowina coraz mniej konkurencyjna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-01-2018,12:55 Aktualizacja: 05-01-2018,13:01
A A A

Produkcja wieprzowiny w krajach UE w bieżącym roku utrzyma się na podobnym poziomie jak przed rokiem. Jednak jej pozycja na światowym rynku może być zagrożona.

 
Konkurencyjność unijnej wieprzowiny na rynkach światowych będzie się pogarszała w wyniku silnego kursu euro w stosunku do dolara amerykańskiego. 
 
Wirus ASF pogarsza tę sytuację. Możliwość dotarcia choroby do Niemiec będzie miała również ogromny wpływ na światowy rynek wieprzowiny w bieżącym roku.
 
wieprzowina, tuczniki, ceny, produkcja żywca wieprzowego

Perspektywy rozwoju rynku wieprzowiny w UE

Rynek wieprzowiny w UE do 2030 r. będzie się rozwijał, ale nieznacznie. Eksperci przewidują, że w państwach UE-15 produkcja wieprzowiny spadnie o 1 proc. a w państwach nowoprzyjętych (EU-13N) wzrośnie o 7 proc.   Unijne ceny wieprzowiny w 2016...
Produkcja żywca wieprzowego w UE i spadek jej opłacalności jest również związany z wprowadzaniem kosztownych regulacji dotyczących dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Genesus.
 
W ostatniej dekadzie z produkcji ubyło 1 milion macior, ale poprawiła się ich wydajność, a wysoka konsumpcja wieprzowiny pozostanie dalej istotnym elementem wewnętrznego rynku.
 
W Stanach Zjednoczonych pogłowie macior wzrosło o 1 proc. Jednocześnie w wyniku uruchomienia nowych zakładów moc ubojowa zwiększyła się o 7 proc. Tak więc popyt na żywiec wieprzowy powinien zostać na wysokim poziomie. 
 
Zdaniem ekspertów może to przełożyć się nawet na wzrost cen tuczników oraz utrudnioną konkurencję na rynkach azjatyckich.
 
W ślad zmian w USA będzie podążał rynek kanadyjski. Tamtejsi producenci tuczników będą również korzystać ze wzrostu mocy ubojowych w USA oraz korzystnego kursu dolara kanadyjskiego w stosunku do dolara USA. 
 
specustawa, asf, odstrzał dzików, przypadek asf

Specustawa w sprawie zwalczania ASF podpisana przez prezydenta

Polowania na dziki będą prowadzone częściej, odłowione sztuki będą ubijane a wzdłuż wschodniej granicy powstanie ogrodzenie. Zwiększy się również nadzór nad kołami łowieckimi. Prezydent Andrzej Duda podpisał specustawę dotyczącą...
Kanada eksportuje 70 proc. produkcji żywca i mięsa wieprzowego. Przewiduje się, że także eksport prosiąt i tuczników do USA będzie dalej się rozwijał.
 
W Chinach co prawda powstają nowe fermy trzody chlewnej, ale spora część pogłowia jest likwidowana z powodów restrykcyjnych wymagań środowiskowych. 
 
Według danych z października 2017 r. chińskie pogłowie świń spadło o 5,3 proc. i osiągnęło poziom 34,87 mln sztuk, a stado podstawowe zmniejszono o 2 mln sztuk. Przyczyni się to do utrzymania wysokich cen żywca i importu wieprzowiny.
 
W Rosji produkcja wieprzowiny jest opłacalna od 5 lat. Restrykcje nałożone na Europę i Północną Amerykę utrzymują import na minimalnym poziomie. 
 
Wirus ASF utrudnia ekspansję produkcji w tym kraju oraz eksport. Ponadto konsumpcja wieprzowiny jest niska i sięga zaledwie połowy średniego spożycia w porównaniu z krajami UE. 
 
Eksperci przewidują, że spożycie wieprzowiny w tym kraju wzrośnie, a koszt produkcji kilograma żywca z biegiem lat powinien się obniżyć. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA