Konkurencyjność wieprzowiny produkowanej w UE będzie się pogarszała w wyniku silnego kursu euro w stosunku do dolara amerykańskiego, a także wprowadzenia kosztownych regulacji dotyczących dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.
Produkcja wieprzowiny w krajach UE w bieżącym roku utrzyma się na podobnym poziomie jak przed rokiem. Jednak jej pozycja na światowym rynku może być zagrożona.
Konkurencyjność unijnej wieprzowiny na rynkach światowych będzie się pogarszała w wyniku silnego kursu euro w stosunku do dolara amerykańskiego.
Wirus ASF pogarsza tę sytuację. Możliwość dotarcia choroby do Niemiec będzie miała również ogromny wpływ na światowy rynek wieprzowiny w bieżącym roku.
Rynek wieprzowiny w UE do 2030 r. będzie się rozwijał, ale nieznacznie. Eksperci przewidują, że w państwach UE-15 produkcja wieprzowiny spadnie o 1 proc. a w państwach nowoprzyjętych (EU-13N) wzrośnie o 7 proc. Unijne ceny wieprzowiny w 2016...
Produkcja żywca wieprzowego w UE i spadek jej opłacalności jest również związany z wprowadzaniem kosztownych regulacji dotyczących dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Genesus.
W ostatniej dekadzie z produkcji ubyło 1 milion macior, ale poprawiła się ich wydajność, a wysoka konsumpcja wieprzowiny pozostanie dalej istotnym elementem wewnętrznego rynku.
W Stanach Zjednoczonych pogłowie macior wzrosło o 1 proc. Jednocześnie w wyniku uruchomienia nowych zakładów moc ubojowa zwiększyła się o 7 proc. Tak więc popyt na żywiec wieprzowy powinien zostać na wysokim poziomie.
Zdaniem ekspertów może to przełożyć się nawet na wzrost cen tuczników oraz utrudnioną konkurencję na rynkach azjatyckich.
W ślad zmian w USA będzie podążał rynek kanadyjski. Tamtejsi producenci tuczników będą również korzystać ze wzrostu mocy ubojowych w USA oraz korzystnego kursu dolara kanadyjskiego w stosunku do dolara USA.
Polowania na dziki będą prowadzone częściej, odłowione sztuki będą ubijane a wzdłuż wschodniej granicy powstanie ogrodzenie. Zwiększy się również nadzór nad kołami łowieckimi. Prezydent Andrzej Duda podpisał specustawę dotyczącą...
Kanada eksportuje 70 proc. produkcji żywca i mięsa wieprzowego. Przewiduje się, że także eksport prosiąt i tuczników do USA będzie dalej się rozwijał.
W Chinach co prawda powstają nowe fermy trzody chlewnej, ale spora część pogłowia jest likwidowana z powodów restrykcyjnych wymagań środowiskowych.
Według danych z października 2017 r. chińskie pogłowie świń spadło o 5,3 proc. i osiągnęło poziom 34,87 mln sztuk, a stado podstawowe zmniejszono o 2 mln sztuk. Przyczyni się to do utrzymania wysokich cen żywca i importu wieprzowiny.
W Rosji produkcja wieprzowiny jest opłacalna od 5 lat. Restrykcje nałożone na Europę i Północną Amerykę utrzymują import na minimalnym poziomie.
Wirus ASF utrudnia ekspansję produkcji w tym kraju oraz eksport. Ponadto konsumpcja wieprzowiny jest niska i sięga zaledwie połowy średniego spożycia w porównaniu z krajami UE.
Eksperci przewidują, że spożycie wieprzowiny w tym kraju wzrośnie, a koszt produkcji kilograma żywca z biegiem lat powinien się obniżyć.