Wzrost produkcji wieprzowiny o 7 proc. do 2030 r. przewiduje się w państwach nowoprzyjętych EU-13N, a spadek o 1 proc. w państwach UE-15.
Rynek wieprzowiny w UE do 2030 r. będzie się rozwijał, ale nieznacznie. Eksperci przewidują, że w państwach UE-15 produkcja wieprzowiny spadnie o 1 proc. a w państwach nowoprzyjętych (EU-13N) wzrośnie o 7 proc.
Unijne ceny wieprzowiny w 2016 r. wzrosły dzięki zwiększonemu eksportowi do Chin, a pogłowie świń w wielu krajach mimo rosyjskiego embarga zwiększyło się. Jednak długoterminowe perspektywy tego rynku nie są optymistyczne, ponieważ zakładają marginalny rozwój branży - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Program mający na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie w 2018 roku rozpoczął się z dniem 1 stycznia. Zdaniem hodowców pieniądze...
Konsumpcja wieprzowiny w państwach UE do 2030 r. będzie stabilna, a dodatkowo światowa konkurencja będzie korzystała z tańszych pasz, co odbije się niekorzystnie na rozwoju branży.
Wpłyną na to również ograniczenia środowiskowe oraz nacisk społeczeństwa na poprawę dobrostanu zwierząt, co zahamuje wzrost produkcji.
Przy stabilnej konsumpcji, dodatkowo wyprodukowana wieprzowina będzie musiała zostać wyeksportowana na konkurencyjne rynki trzecie.
Jak zauważyli eksperci w ograniczeniu kosztów produkcji i poprawie konkurencyjności pomaga integracja pionowa, która najszybciej rozwija się w Hiszpanii, Włoszech oraz w Polsce.
Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki można spodziewać się, że do 2030 roku produkcja wieprzowiny w państwach starej piętnastki zmniejszy się o 1 proc. natomiast wzrośnie o 7 proc. w państwach nowoprzyjętych.