Tuczniki i warchlaki w Danii kolejny tydzień podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-04-2019,17:40 Aktualizacja: 12-04-2019,17:37
A A A
Danish Crown opublikował wczoraj (11 kwietnia) notowania tuczników duńskich, których cena podskoczyła o 0,30 korony duńskiej. Tego samego dnia opublikowano notowania warchlaków, których cena wzrosła o 20 koron duńskich.
 
Notowanie tuczników duńskich jest ceną ustaloną przez duńską spółkę Danish Crown. Ceny tuczników w Danii potwierdziły trend na rynku europejskim. Pokazują one również kierunek nadchodzących zmian oraz to,czego możemy się wkrótce spodziewać także w Polsce.
 
W notowaniach z 11 kwietnia tuczniki w Danii podrożały o 0,30 koron duńskich do wartości 10,60 koron duńskich za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje 6,08 złotych. Cena ta obowiązuje w 16 tygodniu 2019 r., informuje portal warchlaki.com.pl.
 
ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna

Niemcy kolejny tydzień z rzędu podnoszą cenę tuczników

Ceny żywca wieprzowego w Niemczech kolejny tydzień z rzędu pną się w górę. W notowaniach małej giełdy podskoczyły o 1 cent za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), a w notowaniach dużej giełdy o 3 centy.   Niemcy opublikowały w miniony...
Duńczycy idą w ślady Niemców i ponownie podnoszą cenę. Zdaniem ekspertów to jeszcze nie koniec podwyżek w tym roku. 
 
Dania 11 kwietnia opublikowała również notowanie warchlaków w trzech kategoriach zdrowotnych. Wśród nich znajduje się: SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
Warchlaki we wszystkich trzech kategoriach podrożały o 20 koron duńskich. Te z regionu 2/3 PRRS negatywny osiągnęły cenę 490 koron duńskich (281 zł), z regionu 2/3 PRRS pozytywny 475 koron duńskich (272 zł), a konwencjonalne 465 koron duńskich (267 zł).
 
Ceny warchlaków w Danii są rekordowe. Duńczycy odrabiają straty, ponieważ brakuje zwierząt hodowlanych na wszystkich rynkach europejskich. 
 
To wynik chińskiego zapotrzebowania na wieprzowinę z powodu znacznego zmniejszenia pogłowia wynikającego z rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w tym kraju. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA