Stabilizacja cen na europejskim rynku wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-01-2022,9:40 Aktualizacja: 10-01-2022,9:57
A A A
Średnia cena tuczników w krajach unijnych spadała przez kolejne 20 tygodni, aż do końca października. W okresie przedświątecznym odnotowano niewielki wzrost notowań. 
 
Notowania trzody chlewnej w Unii Europejskiej po trwających do końca października spadkach, pod koniec roku nieznacznie wzrosły. W połowie grudnia 2021 r. średnia cena zwiększyła się do prawie 133 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 605 zł. 
 
Była to najwyższa cena od początku października, ale nadal pozostaje ona na bardzo niskim poziomie. Notowania tuczników były o 4 euro wyższe niż w 2020 r. oraz o około 60 euro niższe niż dwa lata temu.
 
rzypadek ASF, dziki, padłe dziki, Włochy, Piemont, Turyn, Sardynia, Alessandria, Niemcy, wirus ASF, Ovada, Pig Progress

ASF u dzików potwierdzony we Włoszech!

Wirus afrykańskiego pomoru świń został potwierdzony u padłego dzika w północno-wschodnich Włoszech. To pierwszy przypadek w tej części kraju. Wirus ten endemicznie występuje bowiem na Sardynii. Padły dzik, jak podał portal Pig Progress,...
Spadające ceny w okresie letnim były efektem nadpodaży żywca na rynku, co wynikało głównie z rozprzestrzeniającego się afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz wprowadzenia restrykcji eksportowych.
 
Większość kluczowych producentów w państwach członkowskich, jak podaje euromeatnews.com, odnotowała pewien wzrost cen w tygodniach poprzedzających święta Bożego Narodzenia. 
 
W ciągu ostatnich 4 tygodni największe wzrosty cen odnotowano w Europie Północnej, przy czym ceny duńskie i niemieckie wzrosły o około 3 euro. W Polskie po wcześniejszych spadkach, ceny również zaczęły rosnąć od połowy grudnia.
 
W Wielkiej Brytanii nadal odnotowuje się spadki cen. Spowodowało to zmniejszenie różnicy notowań brytyjskich w porównaniu z europejskimi. W ciągu miesiąca ta różnica cen  spadła z 44 euro za 100 kg do 37 euro.
 
Od początku stycznia na europejskim rynku żywca wieprzowego niewiele się zmieniło. Dużo wolnych dni, mniejsze uboje i słaby popyt na tuczniki są typowym zjawiskiem w tym okresie – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Kiedy wzrosną ceny tuczników?

Ceny świń w Niemczech są stabilne, ale niskie. W ostatnim notowaniu VEZG z 5 stycznia pozostały one na dotychczasowym poziomie. Zakłady mięsne w Niemczech wciąż płacą za tuczniki 1,23 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie NBP z...
Niskie dochody rolników zmuszają wielu z nich do zamknięcia produkcji, a w niektórych przypadkach do ogłoszenia bankructwa. Spadające pogłowie macior w Unii Europejskiej doprowadziło do wzrostu cen w skupie żywca. 
 
Eksperci z POLPIG podkreślają, że przełomowy może być drugi kwartał 2022 r. Jednocześnie zaznaczają, że ceny paszy nie będą spadać, a oczekiwany wzrost unijnego eksportu do Chin może nie dojść do skutku.
 
W Państwie Środka nadal trwają pracę w kierunku odbudowy tamtejszego pogłowia świń. Efektem tego jest wzrost stawek celnych na wieprzowinę pochodzącą z krajów unijnych z 8% do 12%.
 
Dodatkowo potwierdzenie pierwszego przypadku ASF u dzika w północnej części Włoch nie będzie sprzyjało poprawie sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny. Włosi w ciągu roku eksportowali do krajów trzecich około 140 tys. ton wieprzowiny. Jeżeli część tego rodzaju mięsa pozostanie na rynku unijnym doprowadzi to do nadpodaży i w efekcie do spadku cen.
 
W Polsce w styczniu nie odnotowano zmian cenowych. Za klasę E zakłady mięsne płacą tyle co przed tygodniem, czyli średnio 5,70 zł za kg.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA