Spadki cen w skupie żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-09-2024,11:40 Aktualizacja: 02-09-2024,11:39
A A A
Krajowe notowania tuczników w trzecim tygodniu sierpnia spadły o 2,5%. Jednocześnie producenci uzyskiwali kwotę o 15% niższą niż przed rokiem. 
 
Żywiec wieprzowy w dniach od 12 do 18 sierpnia, w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, skupowano średnio po 6,86 zł za kg. 
 
Cena ta była o 2,5% niższa niż przed tygodniem oraz o 4% niż przed miesiącem, a także o 15% niż przed rokiem.
 
Ten sam, co w Polsce kierunek zmian cen żywca wieprzowego, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, obserwowano w krajach Wspólnoty.
 
produkcja tuczników, warchlaki, cykl zamknięty, lochy, plenność macior, nakład pracy

Testuje mniej wymagające lochy

Utrzymuje lochy duńskiej genetyki, które charakteryzują się wysoką wydajnością, ale są wymagające. W celu ograniczenia nakładu pracy rolnik testuje mniej plenną rasę, dzięki której będzie mógł zaoszczędzić czas.   ...
Średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 207,66 euro (około 889 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 1,4% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż przed rokiem. 
 
Żywiec tej klasy w Polsce wyrażona w euro kosztował się na poziomie 208,69 euro (około 893 zł) za 100 kg. Było to o 0,5% więcej niż średnio uzyskiwali producenci w Unii Europejskiej.
 
Krajowa cena była jednocześnie o 19% wyższa niż w Danii, a także o 1% niższa niż w Niemczech oraz o 6% niż w Hiszpanii. 
 
Półtusze wieprzowe w trzecim tygodniu sierpnia kosztowały średnio 10,12 zł za kg i były one o 2,1% tańsze niż tydzień wcześniej. Półtusze były o 3% tańsze niż przed miesiącem i o 15% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA