Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadkach cen w skupie żywca wieprzowego. Taki sam trend odnotowano w kraju jak i w Unii Europejskiej.
Tuczniki w przedostatnim tygodniu listopada potaniały w Polsce o 2 gr za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w ciągu tygodnia odnotowały spadek. Podobne trendy występują w przypadku średniej ceny w Unii Europejskiej.
W Polsce w dniach od 18 do 24 listopada zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 6,24 zł za kg.
Cena ta była o 2 gr za kg niższa niż w poprzednim tygodniu oraz 6% niż przed miesiącem oraz o 18% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
W tym samym czasie na rynku wspólnoty cena zakupu świń rzeźnych klasy E, ukształtowała się na poziomie 192,18 euro (około 824 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Liczba ognisk u dzików w Polsce do 18 listopada wyniosła 1 736. Czy tegoroczna dynamika szerzenia się wirusa u dzików jest porównywalna z poprzednimi latami? Krzysztof Jażdżewski, główny lekarz weterynarii w...
Cena ustalona tydzień wcześniej była nieznacznie wyższa i wynosiła 192,42 euro (około 825 zł) za 100 kg. Żywiec ten był jednocześnie o 2% tańszy niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem.
W krajowych zakładach średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 188,53 euro (około 809 zł) za 100 kg. Była ona o 2% niższa niż średnia w Unii Europejskiej oraz o 7% niż w Niemczech oraz o 3% niż w Hiszpanii.
Mniejsze stawki za tuczniki niż w Polsce oferowano m.in. dostawcom w Danii, gdzie płacono 171,34 euro (około 735 zł) za 100 kg. We Francji producenci otrzymywali 185,00 euro (około 793 zł) za 100 kg, a w Niderlandach 161,94 euro (około 694 zł) za 100 kg.
W przedostatnim tygodniu listopada, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 9,41 zł za kg. Cena tego asortymentu była o 6 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem, a także o 15% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ