Sprawdź aktualne ceny żywca wieprzowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-07-2024,9:00 Aktualizacja: 30-07-2024,8:54
A A A
Krajowa ceny zakupu żywca wieprzowego w trzecim tygodniu lipca nieznacznie spadła. Była ona jednak wyraźnie niższa niż przed miesiącem i przed rokiem. 
 
W dniach od 15 do 21 lipca w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano średnio po 7,13 zł za kg. 
 
Cena ta była o 0,5% niższa niż przed tygodniem oraz o 5,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie tuczniki w krajowych skupach były aż o 19% tańsze niż przed rokiem. 
 
asf, ognisko asf u świń, hodowcy świń, wirus asf, afrykański pomór świń, trzoda chlewna, asf w Wielkopolsce

ASF u świń pod samym Poznaniem

Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 28 ognisko ASF u świń. Jest to zarazem 16 stado zakażone w województwie wielkopolskim. Ognisko ASF 2024/28, wybuchło w pobliżu miejscowości Luboń w województwie wielkopolskim w powiecie poznańskim...
 
Takie same trendy cenowe żywca wieprzowego obserwuje się w Unii Europejskiej. W trzecim tygodniu lipca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 214,52 euro (około 921 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Cena ta była zbliżona do uzyskanej w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 3% i o 14% niższa niż przed miesiącem i rokiem. 
 
Żywiec wieprzowy tej klasy w Polsce skupowano średnio po 218 euro (około 936 zł) za 100 kg. Był on o 1,6% droższy niż średnio w krajach Wspólnoty oraz o 22% niż w Niderlandach i o 18% niż w Danii. Cena ta była jednak o 1% niższa niż w Niemczech oraz o 3% niż w Hiszpanii. 
 
W trzecim tygodniu lipca półtusze wieprzowe wyceniono na 10,39 zł za kg. Było to o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Półtusze były jednocześnie o 5% tańsze niż przed miesiącem i o 19% niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA