Sprawdź o ile wzrosły ceny tuczników pod koniec lutego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-03-2022,9:55 Aktualizacja: 09-03-2022,9:45
A A A
Tuczniki w ostatnim tygodniu lutego podrożały w Polsce o 6%. Z kolei średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wzrosła o 3%.
 
Żywiec wieprzowy w dniach 21-27 lutego podrożał zarówno w Polsce, jak i u największych unijnych producentów wieprzowiny.
 
Krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły średnio za świnie rzeźne 4,42 zł za kg. Cena ta była o 6% wyższa niż przed tygodniem oraz o 2% niż przed miesiącem, ale jednocześnie była o 5,5% niższa niż przed rokiem. 
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Chiny zmniejszają import mięsa, głównie wieprzowiny

Łączny eksport mięsa do Chin od początku bieżącego roku zmniejszył się o 33%. Spadek ten dotyczy głównie wieprzowiny.    W ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2022 r. do Chin trafiło 1,07 mln ton mięsa. Było to o 33% mniej niż w...
 
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali średnio 135,21 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 659,43 zł. Cena ta była o 3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem, ale o 0,3% niższa niż w analogicznym tygodniu 2021 r. 
 
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła w ostatnim tygodniu lutego 126,50 euro za 100 kg, czyli około 616,95 zł. 
 
Krajowi dostawcy za odstawione świnie otrzymywali o 6% mniej niż wynosiła średnia cena w krajach Wspólnoty. Jednocześnie krajowe tuczniki były o 7% tańsze od niemieckich oraz odpowiednio o 11% i o 2% droższe niż w Niderlandach i Danii. 
 
W Polsce trend wzrostowy cen dotyczył również mięsa wieprzowego. Krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,49 zł za kg. Było to o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% taniej niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA