Rynek trzody chlewnej odbije się od dna?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-01-2019,10:20 Aktualizacja: 29-01-2019,9:22
A A A
Ceny trzody chlewnej w Unii Europejskiej od wielu tygodni pozostawały bez zmian. Jednak zakłady zagospodarowały nadpodaż żywca wieprzowego, która pojawiła się na przełomie roku, co przyniosło pierwsze pozytywne symptomy zmian na tym rynku.
 
Branża trzody chlewnej w Austrii mimo zmniejszenia podaży żywca boryka się z trudną sytuacją, która jest związana z problemami z zaopatrzeniem ośrodków turystycznych z powodu dużych opadów śniegu.
 
Z kolei we Francji panuje zaniepokojenie możliwością przedostania się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) z sąsiadującej Belgii. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że planowana jest budowa płotu na granicy oraz prewencyjny intensywny odstrzał dzików w zagrożonym rejonie.
 
asf, świnie, trzoda chlewna, afrykański pomór świń

Rozluźnienie restrykcji związanych z prewencją ASF w Czechach

Obowiązujący myśliwych w powiecie Zlin na Morawach nakaz uzupełniania substancji czynnych w ogrodzeniach zapachowych wokół terenów, na których wykryto u dzików afrykański pomór świń (ASF), został zniesiony -...
Ceny we Francji utrzymują się na niezmienionym poziomie, ponieważ ilość oferowanego żywca wieprzowego zaspokaja potrzeby ubojni.
 
Stały poziom cen w 4 tygodniu odnotowano również w Hiszpanii, Holandii, Danii oraz Belgii. Natomiast w Wielkiej Brytanii nieznacznie one wzrosły z powodu różnic kursowych.
 
W Niemczech odnotowano wysoki popyt na żywiec, a liczba oferowanych do uboju tuczników jest nieznacznie mniejsza. Sytuacja ta nie przełożyła się jednak na wzrost cen. Do 30 stycznia wynosiły one 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (około 5,84 zł).
 
Według ekspertów z KZP-PTCH widoczne są pierwsze symptomy poprawy sytuacji. Zakłady mięsne zwiększyły swoje zainteresowanie surowcem wieprzowym. Część z nich już teraz rozpoczęła przygotowania do sezonu grillowego i robi większe zapasy mięsa.
 
Rosną również ceny prosiąt w całej UE, co wskazuje na większy optymizm producentów tuczników i dalszy rozwój sytuacji rynkowej. 
 
Jak zauważyli eksperci w tym roku Wielkanoc przypada na 21 kwietnia, a 10 dni później jest seria świąt państwowych, które zbiegają się z rozpoczęciem sezonu grillowego. 
 
cena tuczników, Chiny, pogłowie macior, import wieprzowiny

Rynek chiński daje nadzieję. Ceny tuczników wzrosną?

Stado podstawowe w Chinach w ciągu roku zmalało o 5 milionów sztuk, a analizując ostatnie 18 miesięcy, aż o 6 mln sztuk. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie firmy Genesus, dla...
Większy popyt na wieprzowinę powinien przełożyć się na wzrost zainteresowania żywcem wieprzowym i możliwością wzrostu ceny.
 
Na sytuację europejskich producentów żywca wieprzowego ma również wpływ rynek chiński. Jak wynika z ostatniego raportu urzędu statystycznego tamtejsi rolnicy zmniejszyli liczbę macior na przełomie ostatniego roku o 5 mln sztuk.
 
Głównym powodem likwidacji tak dużej populacji loch był brak opłacalności produkcji oraz nowe regulacje środowiskowe. Ponadto w Chinach wybijane są stada świń ze względu na walkę z wirusem ASF. 
 
Spadek pogłowia loch spowoduje obniżenie produkcji w tym kraju oraz wzrost zainteresowania importem. Najwięksi europejscy eksporterzy będą mogli lokować na rynku chińskim większe ilości wieprzowiny pobudzając popyt na rynku unijnym.
Kolejnym elementem wpływającym na europejski rynek jest wzrost cen wieprzowiny w USA, który ma obowiązywać od połowy bieżącego roku.
 
Kontrakty terminowe na tusze wieprzowe w lipcu br. osiągnęły poziom 80,35 centów za funt. Przy obecnie obowiązującym kursie euro do dolara cena kilograma tuszy w połowie roku może wynieść około 1,55 euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje 6,65 zł. 
 
Jest to o 34 proc. więcej w stosunku do ceny styczniowej bieżącego roku. Jej wzrost na rynku USA będzie sprzyjał większej konkurencyjności europejskiej wieprzowiny na rynkach azjatyckich.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA