Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wyhamuje?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-04-2021,16:05 Aktualizacja: 23-04-2021,16:01
A A A
W bieżącym roku produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej wzrośnie zaledwie o 0,7%. Z kolei eksport wieprzowiny ma spaść o około 2%. 
 
Według prognozy Komisji Europejskiej wzrost produkcji wieprzowiny w krajach unijnych w 2021 r. ulegnie spowolnieniu. 
 
W minionym roku nastąpił wzrost w tym sektorze o 1,2%. W 2021 r. przewiduje się, że produkcja zwiększy się zaledwie o 0,7%.
 
Wzrost produkcji, jak podaje portal euromeatnews.com, będzie głównie dotyczył pierwszego półrocza 2021 r. Jednak w wyniku tego, że pogłowie macior spadło o 0,5%, w drugiej części roku można spodziewać się zwiększenia produkcji wyłącznie przez wzrost wydajności.
 
ASF, padłe dziki w lasach, wirus ASF, przypadki choroby, bioasekuracja,

Tam padłe dziki są pozostawiane w lasach?

Od dłuższego czasu Wielkopolska Izba Rolnicza otrzymuje informacje o dużej ilości padniętych dzików znajdowanych w lasach, graniczących z powiatem wolsztyńskim. Zwierzęta są pozostawiane w lesie i nikt się nimi nie interesuje.   Walka z...
W 2020 r. eksport wieprzowiny zwiększył się o 18% głównie w wyniku wywozu do Chin. Kraj ten sprowadził z Unii Europejskiej o około 1 mln ton mięsa więcej niż w 2019 r.
 
Wzrost ten był możliwy mimo problemów z afrykańskim pomorem świń (ASF), który dotknął Niemcy. Pozostałym państwom członkowskim udało się wypełnić lukę pozostawioną przez tamtejszych handlowców.
 
Eksperci przewidują, że po dwóch latach imponującego wzrostu eksportu, w 2021 r. spadnie on o 2%, ale mimo to jego poziom będzie wysoki. Chociaż sektor wieprzowiny w Chinach odbudowuje się, wciąż pojawiają się nowe ogniska ASF, które opóźniają uzyskanie odpowiedniego poziomu produkcji.  
 
Według prognoz spożycie wieprzowiny wzrośnie średnio do 32,7 kg na mieszkańca i będzie 1,4% wyższe niż przed rokiem.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA