Produkcja mięsa wieprzowego w krajach unijnych w 2021 r. wzrośnie tylko o 0,7%. Eksperci przewidują, że po dwóch latach imponującego wzrostu eksport, w 2021 r. spadnie o 2%.
W bieżącym roku produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej wzrośnie zaledwie o 0,7%. Z kolei eksport wieprzowiny ma spaść o około 2%.
Według prognozy Komisji Europejskiej wzrost produkcji wieprzowiny w krajach unijnych w 2021 r. ulegnie spowolnieniu.
W minionym roku nastąpił wzrost w tym sektorze o 1,2%. W 2021 r. przewiduje się, że produkcja zwiększy się zaledwie o 0,7%.
Wzrost produkcji, jak podaje portal euromeatnews.com, będzie głównie dotyczył pierwszego półrocza 2021 r. Jednak w wyniku tego, że pogłowie macior spadło o 0,5%, w drugiej części roku można spodziewać się zwiększenia produkcji wyłącznie przez wzrost wydajności.
Od dłuższego czasu Wielkopolska Izba Rolnicza otrzymuje informacje o dużej ilości padniętych dzików znajdowanych w lasach, graniczących z powiatem wolsztyńskim. Zwierzęta są pozostawiane w lesie i nikt się nimi nie interesuje. Walka z...
W 2020 r. eksport wieprzowiny zwiększył się o 18% głównie w wyniku wywozu do Chin. Kraj ten sprowadził z Unii Europejskiej o około 1 mln ton mięsa więcej niż w 2019 r.
Wzrost ten był możliwy mimo problemów z afrykańskim pomorem świń (ASF), który dotknął Niemcy. Pozostałym państwom członkowskim udało się wypełnić lukę pozostawioną przez tamtejszych handlowców.
Eksperci przewidują, że po dwóch latach imponującego wzrostu eksportu, w 2021 r. spadnie on o 2%, ale mimo to jego poziom będzie wysoki. Chociaż sektor wieprzowiny w Chinach odbudowuje się, wciąż pojawiają się nowe ogniska ASF, które opóźniają uzyskanie odpowiedniego poziomu produkcji.
Według prognoz spożycie wieprzowiny wzrośnie średnio do 32,7 kg na mieszkańca i będzie 1,4% wyższe niż przed rokiem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ