Produkcja wieprzowiny w Chinach wzrosła o 5%

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-03-2024,13:30 Aktualizacja: 18-03-2024,11:56
A A A
Według danych Rady Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny w Chinach w 2023 r. osiągnęła pułap niemal 58 mln ton. Jest to o 5% więcej porównując rok do roku. 
 
Zmniejszona marża chińskich producentów trzody chlewnej spowodowała wzrost liczby ubijanych świń. W 2023 r. produkcja wieprzowiny w Chinach wyniosła 57,94 mln ton i była o 5% wyższa niż w poprzednim roku. 
 
Tamtejsze Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MARA) skorygowało chiński plan wdrożenia rozporządzenia dotyczącego zdolności produkcyjnej trzody chlewnej i zmniejszyło krajową docelową liczbę macior reprodukcyjnych z 41 mln sztuk do 39 mln. 
 
ognisko asf, ASF u dzików, ognisko asf u dzików, dziki, wirus ASF, Inspekcja Weterynaryjna, martwe dziki, padłe dziki

Raport ASF. Ponad 400 ognisk u dzików

Ogniska ASF u dzików wciąż wybuchają w 11 województwach. Ich liczba wzrosła do 403, z czego najwięcej w zachodniopomorskim. Inspekcja Weterynaryjna naniosła na mapę kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń u dzików. Ich liczba...
Według prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2024 r. całkowita populacja świń w Chinach spadnie o 6%. Jednak dzięki poprawie wydajności i produktywności loch w dłuższej perspektywie oczekuje się stopniowego wzrostu produkcji.
 
Chiński rząd nadal dąży do uzyskania samowystarczalności w produkcji wieprzowiny i zachęcą do konsolidacji.  
 
Ceny żywca wieprzowego w Chinach utrzymywała się na niskim poziomie przez cały 2023 r. i wynosiła średnio 15,41 juanów (około 8,47 zł) za kg. Był to spadek o prawie 4 juany za kg w porównaniu ze średnią ceną uzyskiwaną przez producentów w 2022 r. 
 
Według doniesień koszty produkcji wahają się w graniach 16 juanów za kg, co generuje straty i skutkuje zwiększeniem liczby ubojów. W efekcie dostępność produktów wieprzowych na rynku rośnie, co powoduje dalsze spadki cen.
 
Pod koniec lutego ceny po chwilowym wzroście spadły ponownie do wartości 15,02 juanów (około 8,25 zł) za kg.
 
W związku ze spadkiem krajowej produkcji trzody chlewnej eksperci oczekują, że wielkość chińskiego importu może w najbliższym czasie wzrosnąć. Jednak wszystko będzie zależało od cen oferowanych przez dostawców. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA