Produkcja i ceny świń będą rosły, ale bardzo wolno
Produkcja wieprzowiny w kolejnych latach będzie rosła zaledwie o 0,1 proc. rocznie - uważają analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Podobny trend może być spodziewany w przypadku cen skupu świń.
Stabilizacja produkcji wieprzowiny wynika z kilu czynników. Po pierwsze w wielu krajach Unii Europejskiej a tym samym w całej Europie zmalało pogłowie macior. Po drugie surowe wymogi środowiskowe, zwłaszcza w Polsce oraz sprzeciwy lokalnych społeczność w przypadku nowych inwestycji trzodowych nie sprzyjają rozwojowi produkcji.
Pogłowie świń w Polsce zacznie rosnąć?
Producenci trzody chlewnej, którzy mają za mało terenów do zagospodarowania gnojowicy inwestują w instalacje do jej przetwarzania lub wywożą ją do krajów, gdzie występuje deficyt azotu w glebie.
Niemcy oraz Polska coraz bardziej ukierunkowują się na tucz, więc hodowla świń w tych krajach rozwija się powoli i w najbliższym czasie prawdopodobnie nie będzie rosła. Z kolei materiał do tuczu zapewnia Dania, która od kilku lat postawiła na produkcję prosiąt.
Przedstawiciele KZP-PTCH podkreślają, że w wielu krajach UE, głównie w Hiszpanii, Włoszech i Polsce rozwija się integracja pionowa. Polega ona na tym, że rolnicy wiążą się z przetwórcami i producentami pasz umowami handlowymi i prowadzą dla nich produkcję świń w swoich budynkach.
Walka z ASF w 2017 r. pochłonie ponad 25 mln zł
Wydaje się, że produkcja świń powinna się zwiększać ze względu na wysokie ceny skupu. Te zaczęły rosnąć w drugiej połowie ubiegłego roku a wpłynął na to głównie duży popyt na wieprzowinę ze strony Chin.
Ceny świń w najbliższym czasie w UE będą jednak rosły wolno, zauważa KZP-PTCH. Główną przyczyną tej sytuacji jest konkurencja ze strony USA, Kanady i Brazylii, gdzie koszty produkcji wieprzowiny są najniższe na świecie.
Cena trzody chlewnej w 2026 r. według prognoz Komisji Europejskiej może osiągnąć 1,67 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. Jak przewiduje KZP-PTCH w poszczególnych krajach unijnych w okresie następnych 10 lat, ceny żywca wieprzowego mogą się mieścić przedziale od 1,30 do 2,16 euro za kilogram wbc.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń