Pogłowie świń w Polsce zacznie rosnąć?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-01-2017,10:30 Aktualizacja: 14-01-2017,10:56
A A A

Pogłowie świń w Polsce wynosi 10,3 mln sztuk. Spadki, które trwają od wielu lat prawdopodobnie właśnie zostały zahamowane - informuje TVP 1. To efekt wysokich cen skupu, które dla wielu producentów w końcu są opłacalne.

Ceny żywca w najbliższym czasie nie powinny znacząco spaść. Wszystko przez eksport unijnej wieprzowiny do Azji, który nadal jest na wysokim poziomie. Polska wskutek walki z afrykańskim pomorem świń nie może wysyłać tego mięsa na rynki pozaeuropejskie. Uzupełniamy jednak unijne magazyny.

prosięta, żywiec wieprzowy, asf, lochy

Eksport prosiąt z Łotwy do Polski maleje

Eksport żywych świń z Łotwy do Polski oraz na Litwę maleje od dwóch lat - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie GAIN Report. Duży wpływ na tę sytuację ma afrykański pomór świń....

- Żeby odrobić straty z ostatnich trzech lat trzeba czasu. Jeżeli w tym roku ceny utrzymają się na takim poziomie jak mamy obecnie to można będzie ten rok za 12 miesięcy oceniać jako dochodowy - mówił dla TVP 1 Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Na wzrost pogłowia może także wpłynąć program wsparcia produkcji wieprzowiny, który został uruchomiony w 2016 r. Podobnie będzie również w tym roku. Na budowę nowych obiektów oraz zwiększenie produkcji prosiąt hodowcy będą mogli otrzymać maksymalnie 900 tys. zł.

- Chcemy wspomóc, żeby to pogłowie wróciło do poziomu zabezpieczającego tzw. samowystarczalność. Żeby ta podaż ze źródeł krajowych, naszej rodzimej produkcji zabezpieczała konsumpcję krajową. A to oznacza potrzebę odbudowy pogłowia o kilkanaście procent - mówił dla TVP 1 Waldemar Sochaczewski z ministerstwa rolnictwa.

Pogłowie świń może wzrosnąć jeszcze bardziej, jeśli zostanie uproszczone prawo. Obecnie hodowcy, którzy chcą inwestować oraz powiększać produkcję mają z tym ogromne problemy, zwłaszcza w skutek protestów społecznych oraz organizacji ekologicznych.

- Wieś jest po to, żeby produkować tam zwierzęta, a nie po to żeby ograniczano ten chów. Są w wielu przypadkach sprawy trwające nawet trzy lata żeby uzyskać zgody na te budowy. To trzeba zmienić - mówił dla TVP 1 Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA