Rynek trzody w Unii Europejskiej od wielu tygodni jest stabilny. Jednak zdaniem Janusza Wojciechowskiego widać poprawę warunków rynkowych.
Komisja Unii Europejskiej dostrzega oznaki ożywienia w sektorze wieprzowiny. Ceny prosiąt wzrosły, co jest jednym ze wskaźników świadczącym o poprawie warunków rynkowych.
Komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski wysłał oficjalne pismo do kilku ministrów rolnictwa Unii Europejskiej, w którym informuje o aktualnej sytuacji w sektorze trzody chlewnej. Zapewnia on, że na rynku są widoczne pierwsze oznaki ożywienia.
Jego zdaniem sektor trzody chlewnej ustabilizował się, a ceny pozostały stabilne w ostatnich tygodniach, mimo rozprzestrzeniającego się koronawirusa oraz ograniczeń eksportowych z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF), a także sezonowego spadku popytu.
Cena warchlaków kolejny tydzień z rzędu wzrosła. Inaczej wygląda sytuacja z tucznikami, których cena pozostała bez zmian. Warchlaki w notowaniach opublikowanych 11 lutego w Danii podrożały od 20 do 35 koron duńskich...
Pozytywnym sygnałem, jak podaje portal 3trzy3.pl, są zarówno wzrost cen prosiąt, który wskazuje na poprawę warunków rynkowych, jak i zmniejszenie liczby tuczników oczekujących na ubój.
Jednak sytuacja nie jest taka sama w różnych państwach członkowskich. Największy kryzys dotyczy krajów, gdzie występuje ASF. Dlatego zwalczanie tej choroby powinno pozostać priorytetem zarówno na poziomie poszczególnych państw członkowskich, jak i na szczeblu Unii Europejskiej.
Zdaniem komisarza należy dołożyć starań, aby wszyscy partnerzy handlowi zaakceptowali regionalizację.
Europejski sektor trzody chlewnej nie jest jednorodny i nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania. Dlatego interwencję na rynku wieprzowiny należy dokładnie przemyśleć i wprowadzić taki sposób pomocy, który nie wywoła negatywnych skutków.
Janusz Wojciechowski przyznaje, że mimo pozytywnych sygnałów płynących z rynku świń potrzeba czasu, aby w pełni ocenić wpływ tej pozytywnej tendencji. Sytuacja jest delikatna i obarczona wieloma niepewnościami, które wynikają z pandemii koronawirusa i ograniczeń w sektorze spożywczym.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ