Forum Trzody Chlewnej odbyło się 1 marca i zostało zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (KPODR) w Minikowie. Eksperci dyskutowali o ASF, żywieniu, opłacalności produkcji i systemach jakości wieprzowiny.
Afrykański pomór świń (ASF), bioasekuracja, ekonomia i żywienie. To główne tematy kolejnej edycji Forum Trzody Chlewnej.
Spotkanie online zorganizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, a poprowadził je dr hab. Piotr Dorszewski.
Wśród prelegentów byli specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-PIB w Puławach, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS i K-PODR w Minikowie.
Hodowcy i producenci tuczników w ostatnich tygodniach otrzymują dobre informacje odnośnie ceny skupu tych zwierząt. W najnowszych notowaniach VEZG z 2 marca odnotowano trzeci z rzędu i zarazem największy wzrost oferowanej stawki,...
Eksperci przedstawili tematy związane z ASF oraz bioasekuracją. Rozmawiali również o błędach żywieniowych, opłacalności chowu świń i perspektywach rynku, a także systemach jakości wieprzowiny.
O prawdach i mitach związanych z ASF opowiedziała dr wet. Anna Szczotka-Bochniarz, Kierownik Zakładu Chorób Świń, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB w Puławach.
Wirus po raz pierwszy został odkryty w 1921 r. w Kenii w Afryce Wschodniej, a w 1950 r. był już obecny w Afryce Zachodniej. Pierwszy przypadek choroby w Europie odnotowano w 1957 r. w Portugalii w okolicy lotniska w Lizbonie, gdzie świnie były karmione odpadkami kuchennymi.
Ekspertka podkreśliła, że mitem jest teza twierdząca, że ASF u dzików szerzy się w sposób powolny, ale konsekwentny z prędkością 1-2 km na miesiąc. Na podstawie przeprowadzonych analiz wynika, że to człowiek jest odpowiedzialny za rozwlekanie choroby na duże odległości.
Kolejny temat pt. "Bioasekuracja - skuteczna profilaktyka przed ASF" przedstawiła lek. wet. Izabela Smulska z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy.
Podkreśliła, że od stycznia do września 2021 r. wybuchły w Polsce 103 ogniska choroby, a 70% z nich dotyczyło gospodarstw małych, które utrzymywały do 50 świń, a tylko 1% dużych, gdzie przebywało od 20 tys. do 30 tys. sztuk trzody chlewnej.
Znoszenie obostrzeń związanych z Covid-19 oraz mniejsza liczba pracowników zakładów mięsnych w kwarantannach oddziałuje na wzrost popytu na żywiec wieprzowy. W efekcie w wielu krajach Unii Europejskiej ceny tuczników wzrosły....
O błędach żywieniowych w chowie świń ich przyczynach i skutkach oraz zapobieganiu opowiedział prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela z Instytutu Żywienia Zwierząt i Bromatologii z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W opinii eksperta najbardziej istotnym problemem żywienia świń jest ilość i jakość białka i związana z tym produkcja szkodliwych gazów i opłacalność produkcji. Obecnie należy zwracać uwagę nie tylko na skład dawki, ale przede wszystkim na skład i jakość ich komponentów. Nie należy także skupiać się wyłącznie na ustalaniu właściwego poziomu białka w paszy, ale przede wszystkim na jego składzie aminokwasowym.
Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce omówiła dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW. Według obliczeń ekspertki w 2019 r. w najmniejszych gospodarstwach produkujących 33 tuczniki rocznie rolnik tracił średnio 239 zł na produkcji 100 kg żywca.
W gospodarstwach produkujących rocznie 163 tuczniki straty spadły do 143 zł, a w fermach oferujących 809 rocznie tuczników rolnicy tracili 83 zł na 100 kg żywca.
Stan pogłowia świń w województwie kujawsko-pomorskim i perspektywy rozwoju przedstawił mgr inż. Kamil Urbański, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, a o systemie jakości wieprzowiny opowiedziała mgr inż. Martyna Zielińska-Tadych.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ