O ASF i bioasekuracji podczas Forum Trzody Chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-03-2022,12:00 Aktualizacja: 05-03-2022,11:05
A A A
Afrykański pomór świń (ASF), bioasekuracja, ekonomia i żywienie. To główne tematy kolejnej edycji Forum Trzody Chlewnej.
 
Spotkanie online zorganizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, a poprowadził je dr hab. Piotr Dorszewski.
 
Wśród prelegentów byli specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-PIB w Puławach, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS i K-PODR w Minikowie.
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki droższe niemal o 20 centów!

Hodowcy i producenci tuczników w ostatnich tygodniach otrzymują dobre informacje odnośnie ceny skupu tych zwierząt. W najnowszych notowaniach VEZG z 2 marca odnotowano trzeci z rzędu i zarazem największy wzrost oferowanej stawki,...
Eksperci przedstawili tematy związane z ASF oraz bioasekuracją. Rozmawiali również o błędach żywieniowych, opłacalności chowu świń i perspektywach rynku, a także systemach jakości wieprzowiny. 
 
O prawdach i mitach związanych z ASF opowiedziała dr wet. Anna Szczotka-Bochniarz, Kierownik Zakładu Chorób Świń, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB w Puławach. 
 
Wirus po raz pierwszy został odkryty w 1921 r. w Kenii w Afryce Wschodniej, a w 1950 r. był już obecny w Afryce Zachodniej. Pierwszy przypadek choroby w Europie odnotowano w 1957 r. w Portugalii w okolicy lotniska w Lizbonie, gdzie świnie były karmione odpadkami kuchennymi.
 
Ekspertka podkreśliła, że mitem jest teza twierdząca, że ASF u dzików szerzy się w sposób powolny, ale konsekwentny z prędkością 1-2 km na miesiąc. Na podstawie przeprowadzonych analiz wynika, że to człowiek jest odpowiedzialny za rozwlekanie choroby na duże odległości. 
 
Kolejny temat pt. "Bioasekuracja - skuteczna profilaktyka przed ASF" przedstawiła lek. wet. Izabela Smulska z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy. 
 
Podkreśliła, że od stycznia do września 2021 r. wybuchły w Polsce 103 ogniska choroby, a 70% z nich dotyczyło gospodarstw małych, które utrzymywały do 50 świń, a tylko 1% dużych, gdzie przebywało od 20 tys. do 30 tys. sztuk trzody chlewnej. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Powiało optymizmem. Ceny tuczników rosną

Znoszenie obostrzeń związanych z Covid-19 oraz mniejsza liczba pracowników zakładów mięsnych w kwarantannach oddziałuje na wzrost popytu na żywiec wieprzowy. W efekcie w wielu krajach Unii Europejskiej ceny tuczników wzrosły....
O błędach żywieniowych w chowie świń ich przyczynach i skutkach oraz zapobieganiu opowiedział prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela z Instytutu Żywienia Zwierząt i Bromatologii z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 
 
W opinii eksperta najbardziej istotnym problemem żywienia świń jest ilość i jakość białka i związana z tym produkcja szkodliwych gazów i opłacalność produkcji. Obecnie należy zwracać uwagę nie tylko na skład dawki, ale przede wszystkim na skład i jakość ich komponentów. Nie należy także skupiać się wyłącznie na ustalaniu właściwego poziomu białka w paszy, ale przede wszystkim na jego składzie aminokwasowym. 
 
Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce omówiła dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW. Według obliczeń ekspertki w 2019 r. w najmniejszych gospodarstwach produkujących 33 tuczniki rocznie rolnik tracił średnio 239 zł na produkcji 100 kg żywca. 
 
W gospodarstwach produkujących rocznie 163 tuczniki straty spadły do 143 zł, a w fermach oferujących 809 rocznie tuczników rolnicy tracili 83 zł na 100 kg żywca. 
 
Stan pogłowia świń w województwie kujawsko-pomorskim i perspektywy rozwoju przedstawił mgr inż. Kamil Urbański, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, a o systemie jakości wieprzowiny opowiedziała  mgr inż. Martyna Zielińska-Tadych.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA