Tuczniki w Unii Europejskiej zaczęły pomału drożeć. Jest to efekt znoszenia obostrzeń związanych z Covid-19 oraz zwiększania wydajności zakładów mięsnych.
Znoszenie obostrzeń związanych z Covid-19 oraz mniejsza liczba pracowników zakładów mięsnych w kwarantannach oddziałuje na wzrost popytu na żywiec wieprzowy. W efekcie w wielu krajach Unii Europejskiej ceny tuczników wzrosły.
Na rynku żywca wieprzowego w minionym tygodniu odnotowano wzrost cen w wielu krajach Wspólnoty. Wyjątek stanowią Włochy, gdzie potwierdzono niedawno przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików, co spowodowało wstrzymanie importu do krajów trzecich.
Według statystyk Eurostat pogłowie świń w Unii Europejskiej kurczy się, co wkrótce może przełożyć się na spadek podaży żywca.
Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii wzrosło o 5%, a kraj ten zajmuje czołową pozycję w UE w produkcji i eksporcie wieprzowiny. Jednak spadek dostaw do Chin o 43% oraz rosnące ceny pasz i energii wywołały poważne perturbacje na tamtejszym rynku....
W ubiegłym tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, cena skupu w Belgii wzrosła o 6 centów za kilogram wagi poubojowej.
Z kolei notowania w Hiszpanii wzrosły o 5 centów za kg, a w Danii i w Holandii o 3 centy w stosunku do poprzedniego tygodnia.
Na niemieckiej dużej giełdzie notowania z dnia 23 lutego wzrosły o 7 centów do wartości 1,32 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co daje około 6,17 zł.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni niemiecka cena wzrosła łącznie o 12 centów. Wszystkie duże rzeźnie zaakceptowały ostatnie podwyżki i nie prowadzą skupu na bazie własnych cenników.
Wraz za wzrostem cen żywca drożeje wieprzowina. Wyższe stawki dotyczą również prosiąt do tuczu.
W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagą poubojową klasy E wyniosła 5,70 zł za kg i była o 45 groszy wyższa niż przed tygodniem.
Rolnicy z branży trzody chlewnej potrzebują nie tylko pomocy finansowej, ale również przewidywalności rynku. Strategia dalszego rozwoju sektora powinna opierać się na nowoczesnych technologiach i wizji przeszłości. Sytuacja na rynku...
W dniach 14-20 lutego zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 4,17 zł za kg. Cena ta była o 6,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej w trzecim tygodniu lutego ceny zakupu świń rzeźnych klasy E wzrosły o 1% do wartości 131,48 euro za 100 kg, co daje około 615,06 zł. Cena ta była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem i rokiem.
Tygodniowy wzrost cen zauważalny był głównie w Niemczech. Tam tuczniki w dniach 14-20 luty podrożały o 2,7% do wartości 131,24 euro za 100 kg, co daje około 613,94 zł.
Ceny w Hiszpanii wzrosły o 3,6%, do 144,94 euro za 100 kg (678,02 zł), a w Portugalii o 3,1% do wartości 140,59 euro za 100 kg (657,67 zł).
W Polsce w tym okresie cena żywca rzeźnego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 121,08 euro za 100 kg. Była ona o 8% niższym niż średnio w krajach Wspólnoty oraz na rynku niemieckim, a także o 16% niż na rynku hiszpańskim. Notowania te były jednocześnie o 9% wyższe niż w Niderlandach.
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 6,25 zł za kg. Były one o 1% tańsze niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Ich cena była zbliżona do uzyskanej w analogicznym okresie 2021 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ