Powiało optymizmem. Ceny tuczników rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-03-2022,18:10 Aktualizacja: 01-03-2022,18:25
A A A
Znoszenie obostrzeń związanych z Covid-19 oraz mniejsza liczba pracowników zakładów mięsnych w kwarantannach oddziałuje na wzrost popytu na żywiec wieprzowy. W efekcie w wielu krajach Unii Europejskiej ceny tuczników wzrosły.
 
Na rynku żywca wieprzowego w minionym tygodniu odnotowano wzrost cen w wielu krajach Wspólnoty. Wyjątek stanowią Włochy, gdzie potwierdzono niedawno przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików, co spowodowało wstrzymanie importu do krajów trzecich.  
 
Według statystyk Eurostat pogłowie świń w Unii Europejskiej kurczy się, co wkrótce może przełożyć się na spadek podaży żywca.
 
hiszpański przemysł trzody chlewnej, eksport do Chin, nadprodukcja tuczników, rosnące koszty produkcji,

Hiszpańska branża trzody chlewnej ma spory problem

Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii wzrosło o 5%, a kraj ten zajmuje czołową pozycję w UE w produkcji i eksporcie wieprzowiny. Jednak spadek dostaw do Chin o 43% oraz rosnące ceny pasz i energii wywołały poważne perturbacje na tamtejszym rynku....
W ubiegłym tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, cena skupu w Belgii wzrosła o 6 centów za kilogram wagi poubojowej. 
 
Z kolei notowania w Hiszpanii wzrosły o 5 centów za kg, a w Danii i w Holandii o 3 centy w stosunku do poprzedniego tygodnia.
 
Na niemieckiej dużej giełdzie notowania z dnia 23 lutego wzrosły o 7 centów do wartości 1,32 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co daje około 6,17 zł. 
 
W ciągu ostatnich dwóch tygodni niemiecka cena wzrosła łącznie o 12 centów. Wszystkie duże rzeźnie zaakceptowały ostatnie podwyżki i nie prowadzą skupu na bazie własnych cenników. 
 
Wraz za wzrostem cen żywca drożeje wieprzowina. Wyższe stawki dotyczą również prosiąt do tuczu.
 
W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagą poubojową klasy E wyniosła 5,70 zł za kg i była o 45 groszy wyższa niż przed tygodniem. 
 
wsparcie hodowców trzody chlewnej, przewidywalność rynku, dopłaty w strefach ASF,

Wsparcie produkcji trzody chlewnej to nie wszystko

Rolnicy z branży trzody chlewnej potrzebują nie tylko pomocy finansowej, ale również przewidywalności rynku. Strategia dalszego rozwoju sektora powinna opierać się na nowoczesnych technologiach i wizji przeszłości.   Sytuacja na rynku...
W dniach 14-20 lutego zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 4,17 zł za kg. Cena ta była o 6,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż przed rokiem. 
 
W Unii Europejskiej w trzecim tygodniu lutego ceny zakupu świń rzeźnych klasy E wzrosły o 1% do wartości 131,48 euro za 100 kg, co daje około 615,06 zł. Cena ta była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem i rokiem. 
 
Tygodniowy wzrost cen zauważalny był głównie w Niemczech. Tam tuczniki w dniach 14-20 luty podrożały o 2,7% do wartości 131,24 euro za 100 kg, co daje około 613,94 zł. 
 
Ceny w Hiszpanii wzrosły o 3,6%, do 144,94 euro za 100 kg (678,02 zł), a w Portugalii o 3,1% do wartości 140,59 euro za 100 kg (657,67 zł). 
 
W Polsce w tym okresie cena żywca rzeźnego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 121,08 euro za 100 kg. Była ona o 8% niższym niż średnio w krajach Wspólnoty oraz na rynku niemieckim, a także o 16% niż na rynku hiszpańskim. Notowania te były jednocześnie o 9% wyższe niż w Niderlandach. 
 
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, półtusze wieprzowe sprzedawano średnio po 6,25 zł za kg. Były one o 1% tańsze niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Ich cena była zbliżona do uzyskanej w analogicznym okresie 2021 r.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA