Na rynku tuczników widać ożywienie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-05-2024,9:55 Aktualizacja: 24-05-2024,7:25
A A A

Polski rynek tuczników przeżywa ożywienie handlem. W indywidualnych negocjacjach stawki rosną nawet do 9,70 zł za kg w klasie E.

Ceny tuczników zarówno na parkiecie ISW jak i VEZG krążą ciągle wokół tych samych wartości. Na tym drugim nadal obowiązuje stawka 2,20 euro za kg w klasie E. W polskiej walucie, przy osłabieniu euro, jest to 9,38 zł.

Cena się nie zmienia, ale widoczny jest powoli optymistyczny trend.

– Sprzedający zaczęli naciskać na kupujących, ponieważ ceny jakie rozpatrywano w tej sesji, wahały się w przedziale 2,20-2,25 euro za kg – mówi Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS dodając:

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Ceny tuczników wzrosną przez większe spożycie wieprzowiny?

Ceny tuczników na europejskich rynkach pozostają w trendzie bocznym. Większość z nich ponownie jest stabilna. Ceny świń rzeźnych nie zmieniły się w Niemczech, Belgii, Holandii, Austrii i Hiszpanii. Zatrzymany został natomiast trend spadkowy...

– Oznacza to brak towaru na rynku. Owszem, produkcja ustabilizowała się, jednakże jest na relatywnie niskim poziomie, który objawia się obecnie częściowymi niedoborami.

Rynek polski obecnie przeżywa ożywienie handlem. W oficjalnych cennikach stawki za tuczniki nie przekraczają 9,5 zł za kg w klasie E, jednak w indywidualnych negocjacjach wartość ta rośnie nawet do 9,70 zł za kg w klasie E.

– Jeżeli zakłady mięsne chcą pozostać na rynku i móc dalej handlować, zmuszeni są walczyć o towar, by zrealizować kontrakty, nawet za cenę zysku lub lekkiej straty. Wcale mnie nie zdziwi, jeżeli w tym momencie część podmiotów szuka tańszego surowca z zagranicy – mówi Czarniak.

Czy istnieje możliwość zalania polskiego rynku przez zagraniczne mięso wieprzowe?

– Jeżeli inne kraje UE będą miały mięso głównie na własny użytek i na realizację wcześniej podpisanych kontraktów eksportowych, zabraknie im towaru do handlu bieżącego – mówi Czarniak dodając:

– Handel więc będzie musiał podnieść stawki zakładom, które dzięki temu będą oferowały atrakcyjniejsze dla nas hodowców ceny.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA