LIR zawiadamia UOKiK w sprawie cen żywca. To nieuczciwe praktyki?
Lubelska Izba Rolnicza zwróciła się do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z prośbą o przeprowadzenie kontroli wśród podmiotów skupujących, sieci handlowych oraz zakładów mięsnych działających na rynku wieprzowiny.
Samorząd rolniczy zawiadomił UOKiK o możliwości występowania praktyk nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej ze strony podmiotów skupujących trzodę chlewną, jak i samych zakładów mięsnych.
Wybuchło 120. ognisko ASF w Polsce
Jak podkreśla, mięso ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach z ograniczeniami jest bezpieczne dla ludzi, a odmowa jego zakupu przez podmioty skupujące, czy niektóre zakłady mięsne może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej.
"Według rolników, jak i Lubelskiej Izby Rolniczej, mięso po wszystkich niezbędnych badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez żadnych ograniczeń na terenie całej Polski. Zauważyć tutaj należy również, że cena mięsa w sklepach nie jest zróżnicowana w zależności od pochodzenia wieprzowiny, jedno co jest najważniejsze to to, że mięso jest przebadane i zdrowe" - wskazuje LIR.
Jej zdaniem również bezpodstawne oraz niczym nieuzasadnione różnicowanie cen z uwagi na miejsce hodowli jest nieuczciwą praktyką rynkową.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ