Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że cena w skupie świń spada. Mimo to notowania tuczników w kraju są wyższe od średniej ceny uzyskiwanej w krajach Wspólnoty.
Niższy popyt na mięso wieprzowe oraz ograniczony handel z krajami trzecimi wpłynął na spadek średniej ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej. Mimo obniżek notowania tuczników w Polsce są o 3% wyższe niż w krajach Wspólnoty.
Świnie rzeźne klasy E w Unii Europejskiej w dniach od 23 do 29 października wyceniono na 213,57 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 948 zł. Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem, a także o 8% wyższa niż przed rokiem.
W Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 219,23 euro (974 zł) za 100 kg. Była ona o 3% wyższa niż średnio uzyskiwali dostawcy w krajach Wspólnoty.
Cena skupu tuczników na dużej giełdzie VEZG w Niemczech czwarty tydzień pozostaje niezmieniona. Zakłady mięsne począwszy od 11 października nieustannie płacą za nie 2,10 euro za kg wbc. Cena tuczników w notowaniach VEZG z 8 listopada...
Wśród największych unijnych producentów wieprzowiny ceny o 0,6% wyższe niż w Polsce uzyskiwali dostawcy w Niemczech, gdzie płacono średnio 220,46 euro (979 zł) za 100 kg.
Z kolei mniejsze stawki aż o 11% uzyskiwali rolnicy w Niderlandach, gdzie tuczniki kosztowały 195,15 euro (867 zł) za 100 kg. Francuscy dostawcy otrzymywali o 9% mniej za tuczniki niż w Polsce, a tamtejsza cena wynosiła 199,00 euro (884 zł) za 100 kg. W Hiszpanii ceny były o 4% niższe i wynosiły 210,52 euro (935 zł) za 100 kg.
W Polsce w czwartym tygodniu października świnie rzeźne skupowano po 7,48 zł za kg. Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie była ona o 7% wyższa niż przed rokiem.
W tym samym czasie półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,97 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem oraz o 7% drożej niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ