Hodowcy świń dokładają do tuczników. Analizujemy koszty produkcji
Cena tuczników jest daleka od oczekiwań hodowców świń. Średnio możemy ją określić na poziomie około 7,60 zł za kg w klasie E.
Cena poubojowa pomnożona przez współczynnik 80% wybicia daje notowania żywca wieprzowego na poziomie 6,08 zł za kg netto.
Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, wykonał obliczenia bieżącej opłacalności produkcji tuczników w cyklu zamkniętym.
Ile kosztują pasze?
– W moich obliczeniach ustaliłem ceny pasz za tonę robionych we własnym zakresie. I tak mieszankę locha prośna (LP) oszacowałem na 1452,43 zł netto, locha karmiąca (LK) na 1523 zł netto, paszę typu starter na 2132,59 zł netto, grower na 1267,43 zł netto, a finiszer na 1198,18 zł netto – mówi Bartosz Czarniak, dodając:
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
– Do tego pod uwagę biorę również super prestarter, który jest paszą gotową, a którego wyceniam na 4180,00 netto za tonę.
Liczymy koszty prosiąt
Hodowca podkreśla, że aby wyliczyć wartość prosięcia, musimy znać nie tylko koszty wyprodukowania paszy dla loch, ale i jej żywienia przez cały okres od pokrycia, przez ciążę, poród, odchów prosiąt, aż do kolejnego pokrycia.
Do tego należy doliczyć koszt inseminacji, energii, wody, pracy ludzkiej, paszy dla prosiąt, obsługi weterynaryjnej, czy remontu stada.
– Na ten moment ten koszt szacuję na 1918,49 zł na lochę. To, ile wynosi wartość prosięcia zależy od tego, ile uda nam się odsadzić tych zwierząt od maciory. Im jest ich więcej, tym ta wartość spada – mówi Bartosz Czarniak, dodając:
– W moich wyliczeniach przyjąłem wartość 11 prosiąt odsadzonych, co nie ukrywajmy, jest wynikiem poniżej średniej, jaka powinna nas interesować. Biorąc to pod uwagę, koszt prosięcia w wieku 4 tygodni i masie około 8 kg możemy określić na 174,41 zł.
Z wyliczeń hodowcy wynika, że koszt paszy w sektorze prosiąt odsadzonych, w którym uzyskują one masę 28 kg, wynosi około 2132,59 zł za tonę.
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
– Biorąc pod uwagę ilość pobranej paszy, kwota wykarmienia na jedno zwierzę to 77,63 zł. Do tego należy dodać ponownie koszty energii pracy itp., co w zaokrągleniu wynosi około 100 zł. A więc koszt warchlaka to 274,41 zł netto – wylicza Czarniak i dodaje:
– Rolnicy kupujący te zwierzęta mogą tutaj wstawić ich wartość rynkową.
Koszty i zyski w produkcji tuczników
W kolejnych etapach, biorąc pod uwagę wartości pasz, zarówno grower jak i finiszer oraz ponoszone wydatki bezpośrednie, hodowca wylicza, że wyprodukowanie 100 kg tucznika w cyklu zamkniętym kosztuje obecnie 645,70 zł.
– Gdy zestawimy to z obecną ceną za tuczniki, czyli 6,08 zł za kg, możemy być niemile zaskoczeni. Wartość rynkowa tak wyprodukowanej sztuki wynosi 608 zł netto, czyli 37,70 zł poniżej tego, czego powinniśmy uzyskać, aby wyjść na zero – podkreśla Bartosz Czarniak.
Hodowca zauważa przy tym, że jego wyliczenia nie uwzględniły różnych sposobów żywienia, czy też zastosowania innych komponentów paszowych, które możemy uzyskać w lepszych ofertach.
– Nie zmienia to faktu, że obecne stawki nie gwarantują opłacalności produkcji i nie sprzyjają myślom o odbudowie pogłowia – podsumowuje Czarniak.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ