Hodowcy świń dokładają do tuczników. Analizujemy koszty produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-12-2024,11:00 Aktualizacja: 30-12-2024,10:34
A A A

Cena tuczników jest daleka od oczekiwań hodowców świń. Średnio możemy ją określić na poziomie około 7,60 zł za kg w klasie E.

Cena poubojowa pomnożona przez współczynnik 80% wybicia daje notowania żywca wieprzowego na poziomie 6,08 zł za kg netto.

Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, wykonał obliczenia bieżącej opłacalności produkcji tuczników w cyklu zamkniętym.

Ile kosztują pasze?

W moich obliczeniach ustaliłem ceny pasz za tonę robionych we własnym zakresie. I tak mieszankę locha prośna (LP) oszacowałem na 1452,43 zł netto, locha karmiąca (LK) na 1523 zł netto, paszę typu starter na 2132,59 zł netto, grower na 1267,43 zł netto, a finiszer na 1198,18 zł netto – mówi Bartosz Czarniak, dodając:

konferencja, Blattin Polska, śruta rzepakowa, ograniczenie importu śruty sojowej, żywienie trzody chlewnej,

O śrucie rzepakowej w żywieniu świń

Polska w dużym stopniu uzależniła się od importu poekstrakcyjnej śruty sojowej, jednocześnie eksportując z kraju wysokiej jakości poekstrakcyjną śrutę rzepakową. PSPO w kolejnych latach zamierza maksymalnie ograniczyć eksport tej śruty, jednak aby...

– Do tego pod uwagę biorę również super prestarter, który jest paszą gotową, a którego wyceniam na 4180,00 netto za tonę.

Liczymy koszty prosiąt

Hodowca podkreśla, że aby wyliczyć wartość prosięcia, musimy znać nie tylko koszty wyprodukowania paszy dla loch, ale i jej żywienia przez cały okres od pokrycia, przez ciążę, poród, odchów prosiąt, aż do kolejnego pokrycia.

Do tego należy doliczyć koszt inseminacji, energii, wody, pracy ludzkiej, paszy dla prosiąt, obsługi weterynaryjnej, czy remontu stada.

– Na ten moment ten koszt szacuję na 1918,49 zł na lochę. To, ile wynosi wartość prosięcia zależy od tego, ile uda nam się odsadzić tych zwierząt od maciory. Im jest ich więcej, tym ta wartość spada – mówi Bartosz Czarniak, dodając:

– W moich wyliczeniach przyjąłem wartość 11 prosiąt odsadzonych, co nie ukrywajmy, jest wynikiem poniżej średniej, jaka powinna nas interesować. Biorąc to pod uwagę, koszt prosięcia w wieku 4 tygodni i masie około 8 kg możemy określić na 174,41 zł.

Z wyliczeń hodowcy wynika, że koszt paszy w sektorze prosiąt odsadzonych, w którym uzyskują one masę 28 kg, wynosi około 2132,59 zł za tonę.

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, warchlaki, prosięta, Chiny, Mercosur

Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami

Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami. Należą do nich groźba chińskiego cła na europejską wieprzowinę, umowa z krajami Mercosur i Europejski Zielony Ład. Chiny prowadzą dochodzenie antydumpingowe w sprawie importu wieprzowiny i...

– Biorąc pod uwagę ilość pobranej paszy, kwota wykarmienia na jedno zwierzę to 77,63 zł. Do tego należy dodać ponownie koszty energii pracy itp., co w zaokrągleniu wynosi około 100 zł. A więc koszt warchlaka to 274,41 zł netto – wylicza Czarniak i dodaje:

– Rolnicy kupujący te zwierzęta mogą tutaj wstawić ich wartość rynkową.

Koszty i zyski w produkcji tuczników

W kolejnych etapach, biorąc pod uwagę wartości pasz, zarówno grower jak i finiszer oraz ponoszone wydatki bezpośrednie, hodowca wylicza, że wyprodukowanie 100 kg tucznika w cyklu zamkniętym kosztuje obecnie 645,70 zł.

– Gdy zestawimy to z obecną ceną za tuczniki, czyli 6,08 zł za kg, możemy być niemile zaskoczeni. Wartość rynkowa tak wyprodukowanej sztuki wynosi 608 zł netto, czyli 37,70 zł poniżej tego, czego powinniśmy uzyskać, aby wyjść na zero – podkreśla Bartosz Czarniak.

Hodowca zauważa przy tym, że jego wyliczenia nie uwzględniły różnych sposobów żywienia, czy też zastosowania innych komponentów paszowych, które możemy uzyskać w lepszych ofertach.

– Nie zmienia to faktu, że obecne stawki nie gwarantują opłacalności produkcji i nie sprzyjają myślom o odbudowie pogłowia – podsumowuje Czarniak.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA