Afrykański pomór świń (ASF), bioasekuracja i poprawa opłacalności tuczu. To główne tematy piątego Forum Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Kujaw i Pomorza.
Główny lekarz weterynarii poinformował o nowych przypadkach afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Polsce. Obecność wirusa potwierdzono w województwie mazowieckim, lubelskim oraz warmińsko-mazurskim. Służby...
Piąta edycja forum odbyła się 23 października w Przysieku koło Torunia. Spotkanie zostało zorganizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Rozwiązania sanitarno-weterynaryjne w zakresie utrzymania trzody chlewnej, w tym sposoby zabezpieczenia hodowli przed ASF omówiła Izabela Smulska z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy.
Zwróciła ona uwagę, że wystąpienie ASF jest przyczyną poważnych strat ekonomicznych, które są związane z padnięciami zwierząt, wypłatą odszkodowań, kosztami zwalczania, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, wieprzowiny, nasienia i zarodków.
Ekspertka podkreśliła również, że głównym wektorem odpowiedzialnym za wprowadzenie wirusa do gospodarstwa jest człowiek, a na kolejnym miejscu są środki transportu i chore zwierzęta pochodzące z zakupu.
Dlatego, aby zmniejszyć ryzyko choroby należy przestrzegać zasad bioasekuracji. Według danych od kwietnia 2018 r. do końca września bieżącego roku Inspekcja Weterynaryjna skontrolowała 4344 gospodarstw utrzymujących 520 680 świń.
Wirus ASF w tym roku został potwierdzony w 48 gospodarstwach trzody chlewnej. Ostatnie 48. ognisko wybuchło 11 października. Główny lekarz weterynarii poinformował w ubiegłym tygodniu o wyznaczeniu 48. ogniska ASF w Polsce w 2019 roku....
Inspektorzy stwierdzili 1455 nieprawidłowości z zakresu identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz 8319 z zakresu bioasekuracji. Wszczęto również 55 postępowań administracyjnych związanych z zakazem utrzymywania świń.
- Komisja Europejska obecnie skupia się na profilaktyce i przeznacza coraz większe środki na zabezpieczanie gospodarstw. Chce również wprowadzić tzw. najwyższy standard bioasekuracji. Umożliwi on obrót zwierzętami w gospodarstwach, które znajdą się w strefie z ograniczeniami wynikającymi z wystąpienia ASF - mówiła Izabela Smulska.
Najważniejsze czynniki wpływające na opłacalność tuczu trzody chlewnej omówił dr Ryszard Kujawiak z firmy Sano.
Wśród nich znajduje się dobra zdrowotność zwierząt, niska liczba upadków, wysokie przyrosty dzienne, małe zużycie paszy na 1 kg przyrostu i niskie koszty uzyskania przyrostu.
Wśród kosztów produkcji największy, bo aż 70 proc. udział stanowi żywienie. Jeżeli założymy, że zużycie paszy na 1 kg przyrostu sięga 2,3 kg, a koszt paszy na tucznika wynosi 245 zł to hodowca nie ponosi żadnych strat wynikających z kosztów żywienia.
Jeśli zużycie wzrośnie do 2,5 lub 2,7 kg to koszt paszy również zwiększy się odpowiednio do 266 i 288 zł, a hodowca poniesie straty w wysokości odpowiednio 21 i 43 zł na tuczniku.
Trwają negocjacje przedstawicieli Francji i Chin w sprawie akceptacji europejskich stref afrykańskiego pomoru świń (ASF). Są one wyznaczane na terenach, na których zaatakuje wirus ASF, a ich celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania się...
O ochronie stada przed ASF opowiedział dr nauk wet. Piotr Kołodziejczyk, POLSUS Warszawa.
W związku z tym, że człowiek jest głównym wektorem odpowiadającym za zawlekanie wirusa do chlewni należy skupić się głównie na bioasekuracji osób wchodzących do strefy produkcyjnej.
Warto jest użyć najtańszego i najbardziej skutecznego sposobu jakim jest ławeczka, która dzieli strefę brudną od czystej. Z jednej jej strony zostawiamy brudne obuwie, a przechodząc na drugą stronę zakładamy buty noszone wyłącznie w chlewni.
O chorobie obrzękowej świń opowiedział lek wet. Krzysztof Haliniarz, Hipra Polska, a o bioasekuracji Cezary Pawłowski, Bayer Animal Health.
Na zakończenie spotkania o nowoczesnych rozwiązaniach w budynkach dla trzody chlewnej opowiedział Stanisław Piątkowski, ODR Minikowo.
Zwrócił on uwagę między innymi na komputerowe stacje paszowe z funkcją znakowanie świń kolorową farbą oraz z automatycznym dozowaniem witamin i minerałów, a także na kojce porodowe z dwoma strefami klimatycznymi.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ