Gdzie trafią tuczniki z Wielkopolski gdy pojawi się tam ASF?
Tuczniki produkowane w Wielkopolsce obecnie, gdy znajduje się tam biała strefa, mogą być sprzedawane bez przeszkód. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej zastanawia się jednak, gdzie trafią te zwierzęta jeżeli strefa czerwona obejmie ten teren?
Cena skupu świń w strefach czerwonej i niebieskiej jest niższa niż w białej. Jak informuje związek dzieje się tak wskutek większych kosztów jakie ponosi przetwórca.
Zakłady przetwórcze ponoszą większe koszty, które wynikają z obowiązku spełnienia dodatkowych procedur i wymagań weterynaryjnych oraz z ograniczeń rynkowych, głównie dotyczących eksportu tych produktów na rynki zagraniczne.
Alert w Wielkopolsce. Z ASF trzeba walczyć wspólnie
Polskie doświadczenia dotyczące zwalczania ASF pokazują, że rzadko w strefie czerwonej lub niebieskiej znajduje się wystarczająco dużo zakładów przetwórczych. W efekcie powstaje nadpodaż żywca wieprzowego, która prowadzi do spadku ceny skupu.
Jednym z rozwiązań tej sytuacji jest skierowanie nadwyżki żywca do uboju w strefie białej. Zakład mięsny, który zdecyduje się przyjąć te zwierzęta musi jednak najpierw uzyskać zgodę Inspekcji Weterynaryjnej.
"Decyzje te często nie są wydawane ze względu na naciski ze strony samych producentów świń ze strefy białej, którzy niesłusznie obawiają się zawleczenia choroby na ich teren. Przypomnijmy, że świnie pochodzące ze strefy z ograniczeniami są przed wysyłką badane w kierunku ASF i nie stanowią zagrożenia" czytamy w komunikacie związku.
Zagrożenie rozprzestrzeniania się wirusa ASF stanowią głównie ludzie przemieszczający się ze strefy czerwonej do białej, a konkretnie kierowcy, podróżni czy osoby zbierające grzyby. Do pojawienia się choroby na danym terenie zazwyczaj wystarczy pozostawienie resztek jedzenia zawierających produkty pochodzenia wieprzowego w miejscu dostępnym dla dzików.
Zamieszanie cenowe w związku z ASF w Lubuskiem
"Nie jesteśmy w stanie kontrolować zachowań podróżujących osób, ale w pełni kontrolowane są dostawy świń do uboju pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Powinniśmy zdać sobie sprawę, że ponad 30% kraju jest w strefach ASF i jest duże prawdopodobieństwo, że obszar ten będzie się powiększał w kierunku zachodnim" podkreśla KZP-PTCH.
Zagospodarowanie żywca wieprzowego w Polsce było do tej pory problemem wyłącznie we wschodniej Polsce. Obecnie dotyczy on woj. lubuskiego, a wkrótce może dotknąć także woj. wielkopolskie.
"Czy nie powinniśmy zawczasu przygotować się na czarny scenariusz i przewidzieć gdzie trafi żywiec wieprzowy produkowany obecnie w Wielkopolsce, jeżeli strefa czerwona obejmie ten teren? Jest to ostatni moment, kiedy odpowiednie decyzje mogą zostać podjęte, aby uniknąć chaosu. Zakłady, które są zainteresowane ubojem świń ze stref ASF powinny bez przeszkód uzyskiwać odpowiednie zgody, a ich lista powinna być dostępna na stronie GIW" podkreślają członkowie KZP-PTCH.
- Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń możesz znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ