Rabobank przewiduje, że Chiny rozwiną własną hodowlę trzody chlewnej co przełoży się na spadek importu wieprzowiny. Ponadto dzięki większemu nadzorowi ze strony państwa ceny mięsa wieprzowego będą stabilniejsze.
Przemysł mięsa wieprzowego w Chinach wchodzi w nowy cykl, w którym nastąpi mniejsza zmienność cen, a monitoring rządowy będzie rozszerzony. Działania te mają ustabilizować sytuację w całej branży trzody chlewnej.
Według raportu Rabobank, chiński przemysł wieprzowy rozpoczął nowy cykl. Branża zostanie objęta większym monitoringiem rządowym, co ma uchronić przed dużą zmiennością cen na rynku.
Cykl rozpoczął się w połowie 2022 r., czyli dokładnie rok po tym jak ceny wieprzowiny w Chinach osiągnęły najniższy poziom, co przyniosło ogromne straty dla producentów.
Głównymi czynnikami oddziałującymi na cykl to polityka, nowe struktury branżowe, wymagania dotyczące zrównoważonego rozwoju i trendy konsumenckie.
Akademia Płynnego Żywienia odbyła się po raz dziesiąty i przyciągnęła dużą grupę hodowców i producentów tuczników. Tematem przewodnim konferencji była ekonomia produkcji trzody chlewnej. Firma De Heus przy...
Według raportu wynika, że między styczniem 2003 r. a czerwcem 2022 r. chiński rynek wieprzowiny przeszedł pięć cykli, z których każdy trwał około trzech do czterech lat.
Rozpoczęty nowy cykl różni się od poprzednich tym, że nastąpiła mocna konsolidacja rynku. Jednocześnie odnotowuje się wolniejszy wzrost gospodarczy, a Chińczycy kładą większy nacisk na kwestie społeczne i środowiskowe.
W najbliższym czasie ceny na rynku mają być stabilniejsze. Oprócz nadzoru rządowego ma w tym pomóc integracja łańcuchów dostaw, konsolidacja rynku i modernizacja branży.
Chiny znajdują się obecnie w przejściowym okresie rozwoju gospodarczego i technologicznego. Powstały tam nowe trendy i społeczeństwo zaczęło przywiązywać większa uwagę do zmian klimatycznych i redukcji emisji gazów cieplarnianych.
Duży wpływ na gospodarkę może mieć dalsze rozprzestrzenianie się Covid-19 oraz restrykcje związane z pandemią.
W Chinach, jak podaje euromeatnews.com, 20 największych firm wyprodukowało w 2021 r. ponad 20% całkowitej krajowej produkcji. To pozostawia mniej miejsca dla mniejszych producentów. W efekcie oczekiwanych dalszych konsolidacji przewiduje się, że zmienność rynku będzie ograniczona.
Eksperci oczekują jednocześnie, że produktywność branży wzrośnie, głównie dzięki poprawy genetyki świń. Znaczenie będą miały również nowe technologie.
Chiny stawiają także na rozwój handlu międzynarodowego. Kraj ten będzie nadal importować wieprzowinę, ale wielkość importu spadnie w 2022 r.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ