Ceny żywca wieprzowego nieco wzrosły
Wzrost cen wieprzowiny w Niemczech w ubiegłym tygodniu o 3 eurocenty do 1,31 euro za kg spowodował, że niektóre polskie ubojnie podniosły cenę o 20 groszy za kg wagi bitej ciepłej - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Obecnie na rynku nie widać dużej liczby tuczników oferowanych do sprzedaży. Dzięki sezonowi świątecznemu zdjęte zostały nadwyżki żywca i sprzedaż odbywa się na bieżąco. Jeżeli będzie duże zainteresowanie prywatnym przechowywaniem wieprzowiny ceny tuczników powinny rosnąć.
Według danych Krajowego Związku Producentów Trzody Chlewnej w drugim tygodniu stycznia cena żywca wieprzowego wyniosła 4,05 zł za kg i była o 16 groszy wyższa niż przed tygodniem.
Wzrost cen zanotowano również w Holandii i Belgii. Natomiast w Hiszpanii, Danii, Francji i Austrii ceny pozostały bez zmian.
W USA w drugim tygodniu stycznia ceny prosiąt wcześnie odsadzonych wyniosły średnio 57,54 dolarów, a ceny warchlaków w wadze 40 funtów (18 kg) wzrosły do 64,52 dolarów. Ostatnie kilka tygodni przyniosły wzrost cen o 20 dolarów za sztukę, a w porównaniu do ubiegłego tygodnia wzrost wyniósł 7 dolarów za sztukę.