Ceny w skupie żywca wieprzowego nadal rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-09-2022,11:30 Aktualizacja: 12-09-2022,11:20
A A A
Tuczniki w ostatnim notowaniu dużej giełdy w Niemczech podrożały o 5 centów. Z kolei w Polsce zakłady mięsne za klasę E płaciły o 20 gr więcej niż przed tygodniem.  
 
Europejski rynek tuczników, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, krótko był w równowadze. 
 
Korea Południowa uznała unijną regionalizację ASF, co poprawiło nastroje w branży i dało impuls do dalszych wzrostów cen żywca wieprzowego. Jednak niezbędne będzie jeszcze wcześniejsze zatwierdzenie zakładów mięsnych przez inspektorów koreańskich. 
 
Na niemieckiej dużej giełdzie z 7 września cena skupu tuczników wzrosła o 5 centów do wysokości 2,10 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9,86 zł. 
 
rozwój dużych gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, brak możliwości zakupu ziemi,

Brak dostępu do ziemi hamuje rozwój produkcji trzody chlewnej

POLPIG alarmuje, że brak możliwości zakupu ziemi przez specjalistyczne, duże gospodarstwa hodowlane uniemożliwia ich rozwój. Zdaniem ekspertów nabywanie oraz dzierżawienie nieruchomości rolnych w celach związanych z produkcją trzody...
Na pozostałych rynkach w Europie w 36. tygodniu odnotowano nieznaczne wzrosty cen. We Francji i Hiszpanii tuczniki podrożały o 1 cent. Na Półwyspie Iberyjskim sezonowe ograniczenie podaży żywca z uwagi na upały powoli dobiega końca, a waga ubojowa tuczników rośnie.
 
Ceny skupu nie zmieniły się w Danii, Holandii, Austrii i Irlandii. Z kolei spadek ceny o 1 cent zanotowano w Belgii.
 
W Polsce odnotowano wzrost cen skupu tuczników. Za klasę E zakłady mięsne płaciły średnio 9,90 zł za kg. Było to o 20 groszy więcej niż przed tygodniem.
 
Wzrosty cen wynikają z niskiej podaży żywca. Mimo spadku temperatury, zdaniem ekspertów POLPIG, nie należy spodziewać się w najbliższym czasie wzrostu podaży. 
 
Ceny zbóż spadły, a więc producenci mogą pomału odrabiać straty. Jednak niepewność na rynku nie zachęca rolników do wznowienia produkcji żywca wieprzowego. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA