Ceny tuczników utrzymują się na wysokim poziomie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-06-2023,8:05 Aktualizacja: 28-06-2023,5:14
A A A
Na rynku trzody chlewnej z powodu wysokich temperatur spada podaż tuczników. W efekcie ceny skupu w wielu europejskich krajach kontynuują wzrost. 
 
Od wielu tygodni rynek żywca wieprzowego w Unii Europejskiej cechuje się niską podażą oraz rekordowymi cenami skupu. 
 
W ubiegłotygodniowych niemieckich notowaniach dużej giełdy tuczniki utrzymały cenę na rekordowym poziomie 2,43 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 10,76 zł. 
 
ograniczenie stosowania antybiotyków, leczenie zwierząt, bioasekuracja, antybiotykooporność

Wielka Brytania znacznie ograniczyła stosowanie antybiotyków u świń

Przemysł trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii od 2015 r. ograniczył stosowanie antybiotyków aż o 75%. Jest to efekt zaangażowania branży w promowanie zdrowia i dobrostanu świń przy jednoczesnym zwiększeniu bioasekuracji.    Rada ds....
 
Ceny skupu tuczników, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, w niektórych krajach Wspólnoty w ubiegłym tygodniu wzrosły. W Holandii za żywiec wieprzowy płacono o 5 centów więcej niż przed tygodniem, we Francji o 3 centy, a w innych notowania pozostały one w trendzie bocznym. 
 
Ubojnie mają problemy z wykorzystaniem swoich mocy produkcyjnych. Popyt utrzymuje się na wysokim poziomie mimo braku oczekiwanego impulsu eksportowego do krajów azjatyckich. 
 
Rekordowe ceny powodują, że unijna wieprzowina stała się mniej atrakcyjna pod względem ceny na rynkach światowych zwłaszcza w stosunku do wieprzowiny z USA i Brazylii.
 
Krajowe ceny tuczników należą do jednych z najwyższych w Unii Europejskiej. W stosunku do ceny w Niemczech różnica na korzyść Polski wynosi około 20 centów za kg wbc. 
 
Jednak sytuacja ta staje się problematyczna dla przetwórców. Dalsze wzrosty cenowe surowca zwłaszcza dla mniejszych zakładów mogą być trudne do zaakceptowania. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA