Ceny tuczników rekordowe i ciągle pną się w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-12-2019,10:00 Aktualizacja: 09-12-2019,9:21
A A A

Ceny tuczników niemal we wszystkich europejskich krajach w ostatnim tygodniu ponownie wzrosły. Największe zwyżki odnotowano w Belgii, Austrii i Holandii. Jedynie w Danii i we Francji utrzymały się one na tym samym poziomie.

Tuczniki w Belgii według ostatnich danych z 28 listopada kosztowały 1,41 euro za kilogram żywca tj. około 6,04 zł/kg. W Holandii pod koniec ubiegłego miesiąca zakłady płaciły za te zwierzęta 1,54 euro za kg żywca tj. około 6,60 zł/kg.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie ISN informuje, że w ubiegłym tygodniu ceny w tych krajach ponownie wzrosły odpowiednio o 6 i 3 centy.

wielkopolska izba rolnicza, walka z asf w polsce, wielkopolska, bioasekuracja, ceny wieprzowiny

W walce z ASF Polska zawsze trzy kroki za wirusem

Wielkopolska Izba Rolnicza uważa, że w walce z ASF Polska jest zawsze trzy kroki za wirusem, a przy wyborze metod zwalczania ASF bardziej jest brana pod uwagę opinia publiczna i ekolodzy, aniżeli zdanie producentów trzody chlewnej. W...

W notowaniach niemieckiej Dużej Giełdy VEZG z 4 grudnia cena tuczników wzrosła o kolejne 3 centy do wysokości 2,03 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,66 zł/kg wbc.

Cena tuczników w Niemczech tym samym w ciągu ostatnich 4 tygodni wzrosła aż o 18 centów.

Żywiec wieprzowy w Polsce choć również jest drogi, to nie tak spektakularnie jak w Niemczech. W ciągu ostatnich czterech tygodni cena skupu w wadze bitej ciepłej wzrosła od 40 do 50 groszy za kilogram.

Tuczniki w Polsce, według ostatnich notowań ministerstwa rolnictwa z 48 tygodnia 2019 roku, kosztowały 7,82 zł za kg wbc.

"Niska liczba ubojów w UE przy zwiększonym zapotrzebowaniu na wieprzowinę zarówno na rynku unijnym jak i rosnącym popycie w Chinach winduje ceny unijne do rekordowych poziomów. Ożywienie rynku w wielu krajach unijnych spowodował wzrost popytu związany z okresem przedświątecznym. Co roku bowiem wiadomo, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku liczba dni ubojowych jest ograniczona" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA