Ceny tuczników poniżej kosztów produkcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-08-2021,13:30 Aktualizacja: 31-08-2021,12:38
A A A
Wraz ze spadkiem cen na rynku trzody chlewnej zmniejsza się pogłowie świń i liczba stad. Negatywny wpływ na rynek ma wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz Covid-19. 
 
Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce przestają pokrywać koszty produkcji. Sytuacja ta dotyczy głównie gospodarstw zlokalizowanych w strefach ASF. 
 
- Pogarsza się sytuacja na rynku trzody chlewnej. Nie pomagają nawet czynniki sezonowe, które o tej porze ciągną ceny w górę. Przyczyną jest słabszy import ze strony Chin, które w znacznym stopniu odbudowały już swoją produkcję wieprzowiny. Wysokie ceny pasz i ASF nie ułatwiają sprawy - tłumaczył dla "Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska oraz ekspert rynku rolno-spożywczego.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena, eksport do Chin, wysokie ceny paszy, opłacalność,

Chiny importują mniej wieprzowiny, a europejscy producenci na tym tracą

Cena tuczników w Unii Europejskiej pozostaje na niskim poziomie, a wysokie koszty żywienia pogarszają całą sytuację. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest również ograniczenie eksportu unijnej wieprzowiny do Chin.   Największym...
Na początku kwietnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło zaledwie 10,2 mln sztuk. Było to o 9,4% mniej w porównaniu ze styczniem i o 11,6% w porównaniu z końcem czerwca 2020 r. 
 
- Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło tym samym do najniższego poziomu od połowy lat 50. XX wieku - mówił dla Rzeczpospolitej przedstawiciel Gobarto.
 
Ostatni duży spadek pogłowia odnotowano 6 lat temu, jednak wówczas liczba trzody chlewnej w Polsce była wyższa. Aktualne jest ono o ponad połowę niższe od rekordów z czasów powojennych.
 
- Do spadku pogłowia przyczyniły się przede wszystkim dwa wirusy, Covid i ASF - mówił dla Rzeczpospolitej Jacek Jagiełłowicz, prezes spółki Agro Gobarto. 
 
Był to efekt zerwania łańcuchów dostaw na początku pandemii, lockdownu, zamknięcia restauracji oraz skutków rozprzestrzeniania się wirusa ASF w Europie, a w konsekwencji zablokowanie eksportu wieprzowiny przede wszystkim z Niemiec do Chin.
 
biogazownia, biogaz, produkcja biogazu, Agraves, Intagra, Karol Mazur, Mikołaj Baum, trzoda chlewna, gnojowica

Czy biogazownie są przyszłością?

Dlaczego warto inwestować w produkcję energii z biogazu? Czy budowa biogazowni wciąż wiąże się z bardzo dużymi kosztami oraz czy taka inwestycja jest bezpieczna i może gwarantować hodowcom i producentom trzody chlewnej stabilność na coraz bardziej...
- Wszystko to spowodowało długotrwały krach cenowy i spadek opłacalności produkcji. Zwłaszcza że jej koszty rosły, bo zbiegły się ze wzrostem cen zbóż, czyli pasz - mówił dla Rzeczpospolitej Jagiełłowicz.
 
Coraz więcej wieprzowiny trafia do Polski z Niemiec, Hiszpanii, Belgii i Danii. W 2020 r., jak podaje Główny Urząd Statystyczny, wartość importu wieprzowiny schłodzonej bądź zamrożonej wyniosła 5,97 mld zł. W 2020 r. wartość importu wieprzowiny była o 2,54 mld zł większa od wartości eksportu.
 
Na rynku krajowym w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w trzecim tygodniu sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost ceny w skupie żywca wieprzowego.
 
W dniach 16-22 sierpnia krajowi dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali średnio 5,07 zł za kg. Cena ta była o 2 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem, a także o 3% niż w analogicznym tygodniu 2020 r. 
 
Jednak wysokie ceny pasz oraz problem ze sprzedażą tuczników, zwłaszcza ze stref objętych ASF, nie napawają producentów optymizmem. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA