Chiny importują mniej wieprzowiny, a europejscy producenci na tym tracą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-08-2021,11:30 Aktualizacja: 30-08-2021,11:22
A A A
Cena tuczników w Unii Europejskiej pozostaje na niskim poziomie, a wysokie koszty żywienia pogarszają całą sytuację. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest również ograniczenie eksportu unijnej wieprzowiny do Chin.
 
Największym wyzwaniem dla branży trzody chlewnej w Unii Europejskiej jest ograniczenie eksportu wieprzowiny do Chin. Towar, który nie trafił na azjatycki rynek wymaga zmiany zarówno opakowań jak i technologii. 
 
Oprócz problemów z niską ceną skupu producenci świń muszą zmagać się z wysokimi cenami pasz. Sytuacja ta powoduje, że wielu z nich musi dokładać do każdego wyprodukowanego tucznika. 
 
biogazownia, biogaz, produkcja biogazu, Agraves, Intagra, Karol Mazur, Mikołaj Baum, trzoda chlewna, gnojowica

Czy biogazownie są przyszłością?

Dlaczego warto inwestować w produkcję energii z biogazu? Czy budowa biogazowni wciąż wiąże się z bardzo dużymi kosztami oraz czy taka inwestycja jest bezpieczna i może gwarantować hodowcom i producentom trzody chlewnej stabilność na coraz bardziej...
Branża wieprzowiny w Chinach, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, generuje straty. Nie sprzyja to dalszemu rozwojowi produkcji, a w wielu przypadkach prowadzi do jej ograniczania. 
 
Sytuacja ta może doprowadzić do ponownego wzrostu zainteresowania europejską wieprzowiną ze strony Chin.
 
Problemy w sprzedaży tuczników na unijnym rynku ciągle są odczuwalne w większości krajów. W Danii w 34. tygodniu cena żywca wieprzowego spadła o 5 centów pomimo stabilnej sprzedaży do krajów Południowej Azji. 
 
W Hiszpanii w efekcie niskiego zainteresowania eksportem do Chin cena spadła o 2 centy za kg po raz dziesiąty z rzędu. Kraj ten w ostatnich miesiącach ograniczył produkcję w wyniku rekordowych upałów, które przyczyniły się do ograniczenia przyrostów zwierząt oraz spadku wagi ubojowej.
 
Cena we Francji od pięciu tygodni jest stabilna, a rolnicy nie mają problemów ze sprzedażą żywca. Z kolei we Włoszech dzięki wzmożonej turystyce podaż żywca nie nadąża za popytem, a ceny skupu z tygodnia na tydzień wzrosły o 2 centy za kg wagi poubojowej do wartości 2,05 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 9,37 zł. 
 
Na niemieckiej dużej giełdzie cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,30 euro za kg (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,96 zł. 
 
W Niemczech w związku z zakończeniem sezonu urlopowego spodziewany jest wzrost popytu na wieprzowinę. Jedna z niemieckich sieci handlowych zapowiedziała, że od lata 2022 r. zacznie sprzedaż świeżej wieprzowiny pochodzącej wyłącznie ze zwierząt urodzonych, tuczonych oraz przetworzonych w Niemczech. 
 
W Polsce odnotowana kolejne spadki cen wynoszące średnio 10 groszy. Za klasę E zakłady płacą średnio 6,20 zł za kg wbc.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA