Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje o kolejnych spadkach cen na europejskim rynku trzody chlewnej. Sytuacja ta wynika głównie ze zmniejszonego zainteresowania tym rodzajem mięsa ze strony Chin.
Ograniczenie eksportu wieprzowiny do Chin spowodowało spadek cen tuczników. Foto_Remigiusz Kryszewski
Cena tuczników w Unii Europejskiej pozostaje na niskim poziomie, a wysokie koszty żywienia pogarszają całą sytuację. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest również ograniczenie eksportu unijnej wieprzowiny do Chin.
Największym wyzwaniem dla branży trzody chlewnej w Unii Europejskiej jest ograniczenie eksportu wieprzowiny do Chin. Towar, który nie trafił na azjatycki rynek wymaga zmiany zarówno opakowań jak i technologii.
Oprócz problemów z niską ceną skupu producenci świń muszą zmagać się z wysokimi cenami pasz. Sytuacja ta powoduje, że wielu z nich musi dokładać do każdego wyprodukowanego tucznika.
Dlaczego warto inwestować w produkcję energii z biogazu? Czy budowa biogazowni wciąż wiąże się z bardzo dużymi kosztami oraz czy taka inwestycja jest bezpieczna i może gwarantować hodowcom i producentom trzody chlewnej stabilność na coraz bardziej...
Branża wieprzowiny w Chinach, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, generuje straty. Nie sprzyja to dalszemu rozwojowi produkcji, a w wielu przypadkach prowadzi do jej ograniczania.
Sytuacja ta może doprowadzić do ponownego wzrostu zainteresowania europejską wieprzowiną ze strony Chin.
Problemy w sprzedaży tuczników na unijnym rynku ciągle są odczuwalne w większości krajów. W Danii w 34. tygodniu cena żywca wieprzowego spadła o 5 centów pomimo stabilnej sprzedaży do krajów Południowej Azji.
W Hiszpanii w efekcie niskiego zainteresowania eksportem do Chin cena spadła o 2 centy za kg po raz dziesiąty z rzędu. Kraj ten w ostatnich miesiącach ograniczył produkcję w wyniku rekordowych upałów, które przyczyniły się do ograniczenia przyrostów zwierząt oraz spadku wagi ubojowej.
Cena we Francji od pięciu tygodni jest stabilna, a rolnicy nie mają problemów ze sprzedażą żywca. Z kolei we Włoszech dzięki wzmożonej turystyce podaż żywca nie nadąża za popytem, a ceny skupu z tygodnia na tydzień wzrosły o 2 centy za kg wagi poubojowej do wartości 2,05 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 9,37 zł.
Na niemieckiej dużej giełdzie cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,30 euro za kg (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,96 zł.
W Niemczech w związku z zakończeniem sezonu urlopowego spodziewany jest wzrost popytu na wieprzowinę. Jedna z niemieckich sieci handlowych zapowiedziała, że od lata 2022 r. zacznie sprzedaż świeżej wieprzowiny pochodzącej wyłącznie ze zwierząt urodzonych, tuczonych oraz przetworzonych w Niemczech.
W Polsce odnotowana kolejne spadki cen wynoszące średnio 10 groszy. Za klasę E zakłady płacą średnio 6,20 zł za kg wbc.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ